0700 14 680 / 082 280 118

Меню
Меню
Защо да работим на докинг станция

Sep/24/2021

Защо да работим на докинг станция

С все по-забързаните темпове в нашето ежедневие се налага и все по-бързо да се нагаждаме по различни сценарии, да влизаме от една роля в друга, да вършим все повече неща за все по-кратко време. Максимата „Времето е пари“ е по-вярна от всякога и в действителност никой не иска да губи време във вършене на ежедневни малки гиманистики, като прехвърляне на медия от един носител на друг, закачане и разкачане на кабели, местене от едно бюро на друго, и куп други повтаряеми действия. Лаптопа е супер удобно мобилно решение за случаите в които работата ви е в движение, за хора, които често пътуват и имат нужда от компютъра си, а и за хора с малко работно пространство. Но сравнени с настолните машини, лаптопите имат значително по-малко на брой USB портове, по-малко изходи за видео сигнал, при натоварена работа загряват много и реално отстъпват от настолните машини. И това е абсолютно вярно и ще важи с пълна сила докато не си вземете докинг станция.

  

 

Дефиниция

Докинг станция в буквален превод е станция за скачване. Тоест вие скачате шасито на лаптопа към станцията. По-старите машини имаха лостова система, която макар и фина, все пак беше тромава, някой път бутона засядаше в релсите и това възпрепятстваше откачането на лаптопа. В съвременните докинг станции този проблем е решен и лаптопа елегантно се скача и откача към докинг станцията посредством комуникационен порт намиращ се на дъното на лаптопа. Най-често при правилно скачване на докинг станцията ще чуете леко щракване, което индикира, че механизма е сработил и държи здраво на позиция лаптопа ви. С този звук започва приключението.

 

 


 

Множество дисплеи

За да се намали енергопотреблението в лаптоп, производителите започнаха да намалят общият брой налични USB портове, както и начините за връзка с външен дисплей. Разбираемо един от явните недостатъци на лаптопа е именно точно липсата на достатъчно портове. Докинг станцията елиминира този проблем. Най-често броя на USB портовете в докинг станция е двоен, а в някои случаи дори троен на броя на портовете на лаптопа прикачен към нея. Тоест вече няма да се налага да избирате кое устройство да е включено, и кое устройство се налага да изключите за да ползвате USB гнездото. Освен с допълнителни USB портове докинг станцията снабдява и с допълнителен метод за връзка към външен дисплей. Не рядко лаптопа разполага само с един VGA или HDM. Изцяло зависи от модела, но в повечето докинг станции ще намерите поне 3 метода за връзка с дисплей – VGA, DVI и Mini Display Port, както не рядко има и четвърти метод – HDMI. Ако лаптопа Ви е мощен, то без проблем ще можете да закачите повече от един външен дисплей, и работата ви да продължи на значително уголемен работен плот. Тук ограничението идва изцяло от мощността и бързодействието на графичният ускорител с който е снабден лаптопа Ви, и ако той го позволява то ще можете да ползвате допълнително един, два и дори три външни дисплея закачени към докингстанцията.

 

 

 

Кейбъл мениджмънт

Едно е да забодете отляво и отдясно на лаптопа флашки, зарядни и периферия, и той да започне да изглежда като далечен братовчед на Терминатор. Друго е да ползвате USB портовете на гърба на докинг станцията, което ще елиминира многото кабели по бюрото ви, ще избегнете заплитания, неволно разливане на чаши и други непредвидени ситуации, произлизащи от дръпване и провлачване на кабел оплетен в друг кабел. Освен това с отсъствието на много кабели бюрото почва да изглежда по-приветливо и подредено, а и имате място за други неща, като дипломата Ви от Харвард и плакет от Оскарите.

 

 


 

Спомага в охлаждането

Заради малките габарити на шасито, сблъсканите един до друг компоненти и разбира се генерирането на топлина, друг важен компонент при лаптопите охлаждането. Когато процесора и видео картата загреят над определени стойности, те автоматично влизат в режим на занижаване на мощността. Този режим има за цел да намали консумацията и скоростта с която работи компонента, за да може той да се охлади качествено и да се предотврати неговото компрометиране. Дори само това е чудесно, защото така до някъде се автоматизира процеса на самоподдръжка, но от занижаването следва логичният резултат – занижена обща скорост. Тоест казано по друг начин, колкото по-горещ е лаптопа Ви, толкова по-бавен е той. Освен всичко друго, всеки допълнителен източник на консумация влияе на напрежението на захранващият блок на лаптопа, което отново води до по-високи градуси. И тук на помощ отново идва докинг станцията. Без значение от модела на лаптопа, всяка докинг станция е изработена с едно на ум относно охлаждането. При закачане задната част на лаптопа става леко повдигната, най-често между 1 и 4 см. Тези цифри сами по себе си не са внушителни, но заради промененият ъгъл и повдигането на корпуса, пътят от и до вентилационните отвори е подобрен, и това неимоверно ще допринесе за по-добрата циркулация на въздух, съответно и по-доброто охлаждане на компонентите.  От доброто охлаждане пък следва, че е по-малко вероятно компонентите да прегреят, което от своя страна означава постоянно бърз лаптоп, без засичания, без амплитуди.

 

 

 

Спестява време

Всички изброени до момента детайли в комбинация правят така, че в крайна сметка пестите от времето си.

Вместо да трябва да изваждате и пъхате наново флашки, външни хардове, мишки и друга периферия, заради наличието на повече портове в докинг станцията просто може да пъхнете всички устройства наведнъж в нея, а всички устройства си остават по местата. За да тръгнете от офиса е достатъчно само да откачите лаптопа и сте готов за път, без нужда да разкачате нищо допълнително. А после отново само щраквате лаптопа в докинг станцията и всичко заработва наново.
Заради по-доброто охлаждане, лаптопа няма да увисва и да влиза в режим на занижена консумация и занижена скорост, заради което ползвате 100% от скоростта в 100% от времето. Това може да ви пести по няколко минути на ден, които за няколко месеца се равняват на цял работен ден.

 

 


 

Порт репликатор

По-евтината, по-малко надеждна алтернатива на докинг станцията се появи на пазара преди години. Предимството на порт репликатора показва само едно: малко по-ниска цена. Но за разлика от надежността на докинг станцията, която е направена да поддържка определена гама от устройства, порт репликатора не е направен за конкретен модел. Той се поставя в USB порт на лаптопа Ви и действа като USB хъб. От това могат да следват редица проблеми, тъй като е възможно да изисква драйвери при които ако не се инсталират правилните може да доведе до неадекватно управление на устройствата, премигване и дори разпад на видео сигнала. Освен това не всички порт репликатори имат собствено захранване, а това означава, че може да не успеят да захранят общата консумация, която има периферията Ви.

 

 

 

Наличност

За щастие при нас има налични някои от най-търсените марки и модели докинг станции, с широка поддръжка на лаптопи. Станциите са в перфектно здраве, някои от тях изглеждат абсолютно чисто нови, а всички идват с 6 месеца гаранция. Aко имате въпрос или не сте сигурен кой модел докинг станция е подходящ за вашият лаптоп ние винаги сме насреща да проверим тази съвместимост и да Ви съдействаме за правилното решение.

 

Към момента налични докинг станции имаме от следните марки: HP, Dell, Fujitsu, Samsung, Lenovo и Orico. От някои марки имаме по няколко различни модела, поддържащи различни лаптопи.
Пълен списък на докинг станциите може да видите ТУК

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Практично

Практично

Защо да работим на докинг станция

Защо да работим на докинг станция

С все по-забързаните темпове в нашето ежедневие се налага и все по-бързо да се нагаждаме по различни сценарии, да влизаме от една роля в друга, да вършим С все по-забързаните темпове в нашето ежедневие се налага и все по-бързо да се нагаждаме по различни сценарии, да влизаме от една роля в друга, да вършим 2021-09-24T17:20:12+03:00 Защо да работим на докинг станция

<p></p> <p><em>С все по-забързаните темпове в нашето ежедневие се налага и все по-бързо да се нагаждаме по различни сценарии, да влизаме от една роля в друга, да вършим все повече неща за все по-кратко време. Максимата &bdquo;Времето е пари&ldquo; е по-вярна от всякога и в действителност никой не иска да губи време във вършене на ежедневни малки гиманистики, като прехвърляне на медия от един носител на друг, закачане и разкачане на кабели, местене от едно бюро на друго, и куп други повтаряеми действия. Лаптопа е супер удобно мобилно решение за случаите в които работата ви е в движение, за хора, които често пътуват и имат нужда от компютъра си, а и за хора с малко работно пространство. Но сравнени с настолните машини, лаптопите имат значително по-малко на брой USB портове, по-малко изходи за видео сигнал, при натоварена работа загряват много и реално отстъпват от настолните машини. И това е абсолютно вярно и ще важи с пълна сила докато не си вземете докинг станция.</em></p> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Дефиниция</p> <p>Докинг станция в буквален превод е станция за скачване. Тоест вие скачате шасито на лаптопа към станцията. По-старите машини имаха лостова система, която макар и фина, все пак беше тромава, някой път бутона засядаше в релсите и това възпрепятстваше откачането на лаптопа. В съвременните докинг станции този проблем е решен и лаптопа елегантно се скача и откача към докинг станцията посредством комуникационен порт намиращ се на дъното на лаптопа. Най-често при правилно скачване на докинг станцията ще чуете леко щракване, което индикира, че механизма е сработил и държи здраво на позиция лаптопа ви. С този звук започва приключението.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/1-614ddddd068bd.jpg" /><br /><br /></p> <p>&nbsp;</p> <p>Множество дисплеи</p> <p>За да се намали енергопотреблението в лаптоп, производителите започнаха да намалят общият брой налични USB портове, както и начините за връзка с външен дисплей. Разбираемо един от явните недостатъци на лаптопа е именно точно липсата на достатъчно портове. Докинг станцията елиминира този проблем. Най-често броя на USB портовете в докинг станция е двоен, а в някои случаи дори троен на броя на портовете на лаптопа прикачен към нея. Тоест вече няма да се налага да избирате кое устройство да е включено, и кое устройство се налага да изключите за да ползвате USB гнездото. Освен с допълнителни USB портове докинг станцията снабдява и с допълнителен метод за връзка към външен дисплей. Не рядко лаптопа разполага само с един VGA или HDM. Изцяло зависи от модела, но в повечето докинг станции ще намерите поне 3 метода за връзка с дисплей &ndash; VGA, DVI и Mini Display Port, както не рядко има и четвърти метод &ndash; HDMI. Ако лаптопа Ви е мощен, то без проблем ще можете да закачите повече от един външен дисплей, и работата ви да продължи на значително уголемен работен плот. Тук ограничението идва изцяло от мощността и бързодействието на графичният ускорител с който е снабден лаптопа Ви, и ако той го позволява то ще можете да ползвате допълнително един, два и дори три външни дисплея закачени към докингстанцията.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Кейбъл мениджмънт</p> <p>Едно е да забодете отляво и отдясно на лаптопа флашки, зарядни и периферия, и той да започне да изглежда като далечен братовчед на Терминатор. Друго е да ползвате USB портовете на гърба на докинг станцията, което ще елиминира многото кабели по бюрото ви, ще избегнете заплитания, неволно разливане на чаши и други непредвидени ситуации, произлизащи от дръпване и провлачване на кабел оплетен в друг кабел. Освен това с отсъствието на много кабели бюрото почва да изглежда по-приветливо и подредено, а и имате място за други неща, като дипломата Ви от Харвард и плакет от Оскарите.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/2-614dddedb32ca.jpg" /><br /><br /></p> <p>&nbsp;</p> <p>Спомага в охлаждането</p> <p>Заради малките габарити на шасито, сблъсканите един до друг компоненти и разбира се генерирането на топлина, друг важен компонент при лаптопите охлаждането. Когато процесора и видео картата загреят над определени стойности, те автоматично влизат в режим на занижаване на мощността. Този режим има за цел да намали консумацията и скоростта с която работи компонента, за да може той да се охлади качествено и да се предотврати неговото компрометиране. Дори само това е чудесно, защото така до някъде се автоматизира процеса на самоподдръжка, но от занижаването следва логичният резултат &ndash; занижена обща скорост. Тоест казано по друг начин, колкото по-горещ е лаптопа Ви, толкова по-бавен е той. Освен всичко друго, всеки допълнителен източник на консумация влияе на напрежението на захранващият блок на лаптопа, което отново води до по-високи градуси. И тук на помощ отново идва докинг станцията. Без значение от модела на лаптопа, всяка докинг станция е изработена с едно на ум относно охлаждането. При закачане задната част на лаптопа става леко повдигната, най-често между 1 и 4 см. Тези цифри сами по себе си не са внушителни, но заради промененият ъгъл и повдигането на корпуса, пътят от и до вентилационните отвори е подобрен, и това неимоверно ще допринесе за по-добрата циркулация на въздух, съответно и по-доброто охлаждане на компонентите. &nbsp;От доброто охлаждане пък следва, че е по-малко вероятно компонентите да прегреят, което от своя страна означава постоянно бърз лаптоп, без засичания, без амплитуди.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Спестява време</p> <p>Всички изброени до момента детайли в комбинация правят така, че в крайна сметка пестите от времето си.</p> <p>Вместо да трябва да изваждате и пъхате наново флашки, външни хардове, мишки и друга периферия, заради наличието на повече портове в докинг станцията просто може да пъхнете всички устройства наведнъж в нея, а всички устройства си остават по местата. За да тръгнете от офиса е достатъчно само да откачите лаптопа и сте готов за път, без нужда да разкачате нищо допълнително. А после отново само щраквате лаптопа в докинг станцията и всичко заработва наново. <br /> Заради по-доброто охлаждане, лаптопа няма да увисва и да влиза в режим на занижена консумация и занижена скорост, заради което ползвате 100% от скоростта в 100% от времето. Това може да ви пести по няколко минути на ден, които за няколко месеца се равняват на цял работен ден.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/3-614dddfe5d993.jpg" /><br /><br /></p> <p>&nbsp;</p> <p>Порт репликатор</p> <p>По-евтината, по-малко надеждна алтернатива на докинг станцията се появи на пазара преди години. Предимството на порт репликатора показва само едно: малко по-ниска цена. Но за разлика от надежността на докинг станцията, която е направена да поддържка определена гама от устройства, порт репликатора не е направен за конкретен модел. Той се поставя в USB порт на лаптопа Ви и действа като USB хъб. От това могат да следват редица проблеми, тъй като е възможно да изисква драйвери при които ако не се инсталират правилните може да доведе до неадекватно управление на устройствата, премигване и дори разпад на видео сигнала. Освен това не всички порт репликатори имат собствено захранване, а това означава, че може да не успеят да захранят общата консумация, която има периферията Ви.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Наличност</p> <p>За щастие при нас има налични някои от най-търсените марки и модели докинг станции, с широка поддръжка на лаптопи. Станциите са в перфектно здраве, някои от тях изглеждат абсолютно чисто нови, а всички идват с 6 месеца гаранция. Aко имате въпрос или не сте сигурен кой модел докинг станция е подходящ за вашият лаптоп ние винаги сме насреща да проверим тази съвместимост и да Ви съдействаме за правилното решение.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Към момента налични докинг станции имаме от следните марки: HP, Dell, Fujitsu, Samsung, Lenovo и Orico. От някои марки имаме по няколко различни модела, поддържащи различни лаптопи. <br /> Пълен списък на докинг станциите може да видите <a href="https://tehnologichno.bg/category/doking-stancii">ТУК</a></p>

, , , , ,
Сравнение на продукти