Меню
Меню
Tоп 5 видео карти за майнинг според Google

24.05.2021 16:48:00

Tоп 5 видео карти за майнинг според Google

Феноменът „майнинг“


на български по-известно като „копане“ с „копачки“ представлява процес, при който нови биткойни влизат в циркулация, но освен това е и критичен компонент в поддръжката, и развитието на блокчейна от задачи. Чрез „копаенето“ с помощта на много мощни компютърни конфигурации се извършват процеси, които посредством алгоритми решават изключително сложни математически уравнения, за чието изпълнение Вие бивате възнаградени. Най-общо казано, чрез „копаенето“ на криптовалути получавате възнаграждение за извършено количество работа. Списъка на хардуера, който може да „копае“ включва Видеокарти; Процесори; ASIC системи; и най-новият метод е на „копаене“ с SSD. Ако и цялата материя да е супер интересна с вас ще разгледаме конкретно най-разпространеният от всички методи за „копаене“ на крипто валута и това е метода с видеокарти. За да спре да ни измъчва мен писането, а вас четенето на кавичките преди и след “копае” спирам да ги слагам, ебаси.







Самото копаене е бавен и сравнително скъп процес, за сметка на сравнително ниските стойности на възнаграждение на криптовалутите напоследък ( да бе, нисък, биткойна е 30 000+ $). Освен това, заради големият брой копачи, заради цените на криптовалутите, а и заради куп други определящи фактори, цената на видеокартите е доста висока, което за мощен риг предполага не малка първоначална инвестиция. Независимо от всичко това, силното магнетично притегляне на криптовалутите е увлякло не един и двама ентусиаста, и инвеститора във финансовата си гравитация през годините. По света съществуват цели „ферми” за копаене, в чиито халета работят по 100 000 – 200 000 – 500 000 видеокарти, които не само генерират колосални суми, но и консумират феноменално количество електричество. А и имат нужда да се охлаждат допълнително, защото общото количество генерирана топлина от толкова системи става опасно високо, и следва да се следи, и подсигурява константно. Това е така, тъй като компонентите не са предвидени да работят на 100% натовареност в 100% от времето. И това е една от причините, заради които е много важно да се понижат ватовете на картата, преди да се пусне в експлоатация. От това следват няколко приятни неща. Първо според under volt -ването, което направите спада общата консумация на електричество и съответно намалява сметката. Но освен това картата почва да копае по-добре и по-стабилно, защото неработейки на 100% натовареност се предполага, че ще успее да се охлажда достатъчно. Достатъчното охлаждане от своя страна предполага, че картата няма да влиза в режим Thermal Throtting, което принуждава картата да занижи скоростта си, за да успее да се съхрани и охлади,  с което временно ще занижи и добива на криптовалута.

Този блог има за цел да Ви запознае с детайли около една от най-горещите теми в света, както и да Ви съдейства в решението дали подобна инвестиция е точно за вас, но не парадира да е научно изследване. 

 

А знаете ли че:

1) Като копаете вие получавате криптовалута без да я купувате, но имате пълното право да търгувате с нея.

2) Копачите на Bitcoin получават Bitcoin като награда за приключване на „блокове“ от проверени транзакции, които се добавят към общият блокчейн.

3) Наградите за добив се изплащат на всеки копач, който даде решение на сложен хеширащ пъзел изпратен като заявка. Вероятността участникът да е този, който ще открие решението, е свързана с частта от общата мощност на добива в мрежата. Или иначе казано тук важи принципа колкото повече, толкова повече.

4) С пояснението, че ви трябва пълноценна компютърна система, за да влезете в магичният свят на копачите освен това е нужно да имате една или повече: мощна видео карта, или мощен процесор, или ASIC система, или SSD. 

5) Ако нямате сърце за силно вариараща валута, и не сте готов да загубите малко за да спечелите много, то крипто валутите не са за вас.

Едно от първите неща,

които трябва да разберете, е че това не е работа за всеки. Пазарът често е непредвидим, всичко става за часове и дори минути, числата се въртят бясно, единиците днес, утре може да значат нули, империи се градят от нищото за броени часове и отново със същото темпо рухват като пясъчни кули. Откакто ги има криптовалутите са обект на непрестанно обсъждане, анализиране, анатемосване, и какво ли още не, и са в епицентъра на финансови транзакции от епични мащаби. Едно премислено, негативно изказване на влиятелна личност като Илон Мъск може с лекота да манипулира целият световен крипто пазар и да срине цените в рамките на няколко часа. Разбира се в света на парите никой ход не е просто случаен, и никое действие не е просто действие, всичко е обмислено и преценено така, че да докара пряка изгода. Китай също се намеси и скоро след Мъск обяви, че Пекин забранява на банки и разплащателни фирми да предоставят услуги, свързани с транзакции с криптовалута. В следствие цената на Биткойн от 60 000 $ падна на 38 000 $. Ако предположим, че с този негативен туит Мъск цели сриване на пазара с цел занижаване на изкупната цена на биткойн, а в следващият си туит каже нещо положително за Биткойн, то цената може не просто да се удвои, а дори има предположения да стигне до стойност 90 000+ $. И тогава всички вече придобили от криптовалутата на занижена цена биват катапултирани към света на богатите. Живеем в 21 век и е хубаво да сме осъзнати. Битките вече не се водят само танкове и бомби, въпреки, че за съжаление в света продължава да има войни за територия и дори на религиозна основа. Но битките вече се водят икономически, като щетите са значително по-големи от реални военни действия, а скоростта с която се случват не дава време за реакция и отбрана. И всичко това с един безобиден туит ебаси. 






Ако обаче

сте готови да скочите с главата надолу в ледените води на световната икономика, то за вас сме подготвили класация на Топ 5 видео карти за копаене на криптовалута. За да можем да го направим се налага да подходим рационално и под внимание да бъдат взети различни фактори. За ваше удобство те не са просто подредени по мощност, а по общо КПД включително скорост на копаене ( единицата се нарича мегахеш и се изписва Mhs ), консумирани ватове, работна температура и цена. 

Възнаграждението за биткойните, което получават копачите е основният мотиватор хората да хлътват по криптовалутите. Така те изпълняват основната цел на копаенето - да легитимират и потвърждават тразнакции с биткойни, като изчисляват тяхната валидност. Тези задължения са разпределени сред много хора по цял свят, заради което биткойн е децентрализирана криптовалута. Сиреч не разчита на банка или правителство, който да я обезпечава и да контролира нейното регулация.

На теория

мога просто да ви препоръчам да си купите възможно най-скъпата карта на пазара и съвета ми ще е истински и в голяма степен правилен към вас и можем да спрем до тук. Ако финансите ви ги позволяват то наистина препоръчвам да си купите няколко бройки от най-мощната и скъпа видео карта на пазара към момента тъй като това носи със себе си редица предимства. Да вземем следният пример в който цифрите са кръгли за да е лесно за смятане. Решавате да вложите да речем в копачка с 10 средно мощни видео карти. Те копаят 100 единици крипто валута и харчат 10 единици ток. Те обаче генерират топлина като за 10 карти и в зависимост от сезона е много вероятно да имат нужда от допълнително охлаждане в някои случаи дори климатик. Освен това ще имате нужда от дъно, което поддържа 10 видео карти (има дъна и с по 16 видео карти, но са по 400 $) освен това ще имате нужда от скеле ( риг ), което да ги държи здраво и на разстояние една от друга, но също така ще има нужда и от доста мощно захранване, което да храни тези 10 карти. Освен това тези средни на мощност видео карти означава, че са сравнително стари, а тяхното КПД постоянно ще пада заради покачващата се трудност на копаене, и те вече са както се казва outdated или остарели.
Сега нека разгледаме вариант в който вместо да купувате 10 по-слаби и достъпни видео карти, си купите 3 супер мощни видео карти. Те също като 10-те карти копаят 100 единици валута, но вместо 10 харчат само 3 единици ток. На тях им трябва почти три пъти по-малко охлаждане, генерират топлина само за три видео карти, освен това нямате нужда от някакво по-специално дъно защото много съвременни дъна поддържат по 2, 3 видео карти. Финално тези карти бидейки толкова мощни и скъпи означава, че са създадени по последен шамар на технологиите и значително по-дълго ще останат актуални и с високо КПД. 

Приятелски съвет

Приемете като намигване, че ако и цената на крипто валутите да варира много, и с нея да е колеблива и печалбата, то цената на тока не варира изобщо, и в края на всеки месец дължите изразходеното електричество.

А сега нека разгледаме "Топ 5 на карти за копаене" според Google

№ 5 

AMD Radeon RX 580 GTS XXX Edition 

Цена около 1600 лв



Тази мощна видео карта е чудесен ентри левел опонент със своите 1386 Mhz и 8 GB GDDR5. Консумацията е само 150 W, а копае с цели 29 MH/s, което е впечатляващо високо КПД. Консумация на енергия е 300 W ( тук варира от конфигурацията на компютъра ) за останалите компоненти + 150 W за картата са общо 450 W. И 450 W х 24 ч = 10.8 кв/ч на 24 часа. И отново умножаваме по 30 за да видим месечната консумация от 324 кв/ч. Ако приемем, че средната цена на кв/ч в България е 20 ст. излиза че ще консумира електричество за  65 лв. При две, три и нагоре карти, консумацията не се удвоява и утроява, защото консумацията на комютъра остава същата, но към нея се добавят ватовете на всяка нова карта. 

Пример: при покупка на 5 от посочените видео карти, те биха консумирали 200 W за компютърните компоненти + 5 х 150 W за картите = 950 W. По днескашен курс това би ви носило 600 лв на месец, като ще ви коства ток за 150 лв. 

№ 4

ASUS ROG Strix AMD Radeon RX 5700XT

Цена около 2К лв




Тук качваме левъла с видео карта с на пръв поглед прилични параметри - 1600 MHz и 8 GB DDR6 памет с консумация от 225 W. Но ето и интересната част, а именно завидно добрите 49 MH/s на копаене. Прогнозирани данни: би заработила около 160 лв месечно по днешния курс и би изразходила електричество за (525 W консумация на цялата машина [300 W PC + 225 W видео карта])  = 12,6 кв/ч на денонощие = 378 кв/ч  за несеца) = 75 лв

Риг с 5 броя карти от този модел ще черпа 180 лв ток на месец, и по днешния курс би ви донесла около 700 лв месечно.

№ 3

MSI Gaming GeForce GTX 1080 Ti

Цена около 1,6К лв




Не просто чудесен ентри левел карта, а претендент от среден до висок клас. Тези карти са железни ( в смисъл много здрави ) но не са евтини. Погледнато в съотношение цена/скорост тази карта издиша сравнена с другите в класацията, но пък е известна като една от изобщо най-добрите и надеждни карти, затова инвестицията е по-скоро дългосрочна. Със скорост от 1481 MHz, 11 GB GDDR5X памет, и 250 W консумация и скорост на копаене с 21,6 MH/s. 

По днешния курс риг с 5 броя от тази карта би изкарал около 300 лв на месец, като би изразходил електричество за 180 лв. 

№ 2

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti

Цена около 2,4К лв

Висок клас карта. Сред най-харесваните и търсени карти. Чудесно представяне, здрави, надеждни. До не отдавна беше на абсолютиня връх в графичния свят, но разбира се времето тече за всичко и всички, и вече има по-добри, по-бързи и по-мощни. Което не прави тази ни най-малко слаба или бавна. Напротив. Със своите 1350 MHz и 11 GB GDDR6 памет, тази карта е с 260 W консумация и копае 32-33 MH/s 

При риг с 5 броя от тази карта това би ви донесло 420 лв за месец и би ви изразходил електричество за около 190 лв

№ 1 в класацията 

MSI Gaming GeForce RTX 2070

Цена около 1,7К лв



Картата е сред най-добрите, висок клас, чудесен хардуер. Скорост от 1620 MHz, 8 GB DDR6 памет и 225 W консумация. Копае със скорост от 43 МH/s.

Риг с 5 броя карти от този модел по днешния курс би ви донесъл около 600 лв месечно при 180 лв за електричество.

Бонус карта извън класацията

ASUS ROG STRIX RTX 3090  Не сте подготвени за това, което предстои

Цена около 5,5К лв





Гръм и мълния! Тризъбеца на Посейдон. Агресивен и първичен звяр но и технологичен шедьовър във всяко отношение. Своеобразен свръх връх на острието в майнинга. Сбъднатият сън на Снежанка. Има легенда, че дизайна на тази карта е изваян от дъха на Зевс. Със своите 1860 MHz тя е светкавично бърза, но съвсем не това е най-впечатляващото в нея. Разполага с бруталните 24 GB супер бърза GDDR6X памет, 384 bit-a, а черпи само 350 W. Всичко това накуп е причината да разполага с феноменалните 121 MH/s скорост на копаене. Просто скандал. До неотдавна това количество мегахеш се копаеше с цял риг от 6-8 и дори 10 видео карти. Честна скаутска.

Ако сте от родените под щастлива звезда и можете да си позволите риг с 5 броя от въпросните карти, то вие ще харчите около 300 лв за електричество на месец но по днешния курс за същото време ще си докарвате около 1500 лв.

Нека се има предвид, че курса към настоящият момент е супер нисък (Биткойн 31 248 $ при предишна цена 58 000 $), и от тук общо взето само нагоре може да ходи, така, че този месечен приход ще се повишава с всяко следващо покачване на Биткойна.

Отново

насочвам вниманието, че курса варира, цените се менят, и единственото сигурно нещо тук е изхарченият ток, данъците и нов албум на Лили Иванова. Печалбата не може да се гарантира, а само да се предположи. Това е и основната причина майнинга да остава забраненият плод за много хора, които търсят сигурност и постоянство в своите инвестиции. И в действителност от една страна е готино инвестициите да са прозрачни, ясни и с конкретни правила и цифри, без много сътресения. Това би донесло спокойствие но не и вълнение. Докато вложение в майнинга е вълнение всеки ден докато следите курса на Биткойн, докато проверявате през телефона си градусите на копачките и се грижите за тяхното бладоенствие тъй както те за вашето, докато се грижите между радиаторите на картите да няма прах и косми от котка за да се охлаждат равномерно и постоянно и др. 

От по-горе изброени карти не можем да ви предложим, тъй като има световен недостиг на силиций и такива карти вече много трудно се намират, а и нашата сила е в реновирането на продукти на световни марки компютри, сървъри и периферия. Но ако сте ентусиаст и искате да направите първи стъпки в майнинга, ако искате да опипате почвата но не желаете да влагате десетки хиляди левове като начало, свържете се с нас и ще ви предложим базови и достъпни модели копачки, настроени прецизно както хардуерно така и софтуерно, готови за първи стъпки в майнинга.

Освен това можем да предложим и няколко модела видео карти

Nvidia GeForce GT 1030 4GB GDDR4

NVidia GeForce GTX 770 2GB GDDR5

NVidia GeForce GTX 660 4GB GDDR5

както и по-сериозните претенденти 

AMD Radeon RX 6700 XT, 12 GB GDDR6

AMD Radeon RX 6800 XT, 12 GB GDDR6

Коментари

Stefan Taschev
Stefan Taschev 15.03.2023 Hello ! Do you have external video cards for cryptocurrency mining to plug externally into a laptop? Please answer me! Thank you ! Tashev
коко
коко 31.12.2021 Ха дано да се сринат цените на криптовалутите, та хората да могат да си позволят да си купят крипто! Но за съжаление крипто-цените не само че не се сриват, но и продължават да растат!! И колкото повече хора почнат да се разплащат с крипто - толкова по-скъпо ще става то!! Вече немалко хора си купиха скъпи имоти в чужбина, плащайки само и единствено в криптовалута!...

Остави коментар

Доходност

Доходност

Tоп 5 видео карти за майнинг според Google

Tоп 5 видео карти за майнинг според Google

Феноменът „майнинг“ на български по-известно като „копане“ с „копачки“ представлява процес при който нови биткойни влизат в циркулация, но освен това е и Феноменът „майнинг“ на български по-известно като „копане“ с „копачки“ представлява процес при който нови биткойни влизат в циркулация, но освен това е и 2021-05-28T17:16:21+03:00 Tоп 5 видео карти за майнинг според Google

<p><span style="font-size: 14pt;">Феноменът &bdquo;майнинг&ldquo; </span></p> <p><br />на български по-известно като &bdquo;копане&ldquo; с &bdquo;копачки&ldquo; представлява процес, при който нови биткойни влизат в циркулация, но освен това е и критичен компонент в поддръжката, и развитието на блокчейна от задачи. Чрез &bdquo;копаенето&ldquo; с помощта на много мощни компютърни конфигурации се извършват процеси, които посредством алгоритми решават изключително сложни математически уравнения, за чието изпълнение Вие бивате възнаградени. Най-общо казано, чрез &bdquo;копаенето&ldquo; на криптовалути получавате възнаграждение за извършено количество работа. Списъка на хардуера, който може да &bdquo;копае&ldquo; включва Видеокарти; Процесори; ASIC системи; и най-новият метод е на &bdquo;копаене&ldquo; с SSD. Ако и цялата материя да е супер интересна с вас ще разгледаме конкретно най-разпространеният от всички методи за &bdquo;копаене&ldquo; на крипто валута и това е метода с видеокарти. За да спре да ни измъчва мен писането, а вас четенето на кавичките преди и след &ldquo;копае&rdquo; спирам да ги слагам, ебаси.<br /> <br /><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/bitcoin3.jpg" /><br /><br /><br /><br /> Самото копаене е бавен и сравнително скъп процес, за сметка на сравнително ниските стойности на възнаграждение на криптовалутите напоследък ( да бе, нисък, биткойна е 30 000+ $). Освен това, заради големият брой копачи, заради цените на криптовалутите, а и заради куп други определящи фактори, цената на видеокартите е доста висока, което за мощен риг предполага не малка първоначална инвестиция. Независимо от всичко това, силното магнетично притегляне на криптовалутите е увлякло не един и двама ентусиаста, и инвеститора във финансовата си гравитация през годините. По света съществуват цели &bdquo;ферми&rdquo; за копаене, в чиито халета работят по 100 000 &ndash; 200 000 &ndash; 500 000 видеокарти, които не само генерират колосални суми, но и консумират феноменално количество електричество. А и имат нужда да се охлаждат допълнително, защото общото количество генерирана топлина от толкова системи става опасно високо, и следва да се следи, и подсигурява константно. Това е така, тъй като компонентите не са предвидени да работят на 100% натовареност в 100% от времето. И това е една от причините, заради които е много важно да се понижат ватовете на картата, преди да се пусне в експлоатация. От това следват няколко приятни неща. Първо според under volt -ването, което направите спада общата консумация на електричество и съответно намалява сметката. Но освен това картата почва да копае по-добре и по-стабилно, защото неработейки на 100% натовареност се предполага, че ще успее да се охлажда достатъчно. Достатъчното охлаждане от своя страна предполага, че картата няма да влиза в режим Thermal Throtting, което принуждава картата да занижи скоростта си, за да успее да се съхрани и охлади,<span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span>с което временно ще занижи и добива на криптовалута.<br /><br />Този блог има за цел да Ви запознае с детайли около една от най-горещите теми в света, както и да Ви съдейства в решението дали подобна инвестиция е точно за вас, но не парадира да е научно изследване.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>&nbsp;</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/bitcoin1.jpg" /></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>А знаете ли че:<br /></em></span><br /> <em>1) Като копаете вие получавате криптовалута без да я купувате, но имате пълното право да търгувате с нея.</em></p> <p><em>2) Копачите на Bitcoin получават Bitcoin като награда за приключване на &bdquo;блокове&ldquo; от проверени транзакции, които се добавят към общият блокчейн.</em></p> <p><em>3) Наградите за добив се изплащат на всеки копач, който даде решение на сложен хеширащ пъзел изпратен като заявка. Вероятността участникът да е този, който ще открие решението, е свързана с частта от общата мощност на добива в мрежата. Или иначе казано тук важи принципа колкото повече, толкова повече.</em></p> <p><em>4) С пояснението, че ви трябва пълноценна компютърна система, за да влезете в магичният свят на копачите освен това е нужно да имате една или повече: мощна видео карта, или мощен процесор, или ASIC система, или SSD.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></em></p> <p><em>5) Ако нямате сърце за силно вариараща валута, и не сте готов да загубите малко за да спечелите много, то крипто валутите не са за вас.</em></p> <p></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Едно от първите неща</span>,</p> <p>които трябва да разберете, е че това не е работа за всеки. Пазарът често е непредвидим, всичко става за часове и дори минути, числата се въртят бясно, единиците днес, утре може да значат нули, империи се градят от нищото за броени часове и отново със същото темпо рухват като пясъчни кули. Откакто ги има криптовалутите са обект на непрестанно обсъждане, анализиране, анатемосване, и какво ли още не, и са в епицентъра на финансови транзакции от епични мащаби. Едно премислено, негативно изказване на влиятелна личност като Илон Мъск може с лекота да манипулира целият световен крипто пазар и да срине цените в рамките на няколко часа. Разбира се в света на парите никой ход не е просто случаен, и никое действие не е просто действие, всичко е обмислено и преценено така, че да докара пряка изгода. Китай също се намеси и скоро след Мъск обяви, че Пекин забранява на банки и разплащателни фирми да предоставят услуги, свързани с транзакции с криптовалута. В следствие цената на Биткойн от 60 000 $ падна на 38 000 $. Ако предположим, че с този негативен туит Мъск цели сриване на пазара с цел занижаване на изкупната цена на биткойн, а в следващият си туит каже нещо положително за Биткойн, то цената може не просто да се удвои, а дори има предположения да стигне до стойност 90 000+ $. И тогава всички вече придобили от криптовалутата на занижена цена биват катапултирани към света на богатите. Живеем в 21 век и е хубаво да сме осъзнати. Битките вече не се водят само танкове и бомби, въпреки, че за съжаление в света продължава да има войни за територия и дори на религиозна основа. Но битките вече се водят икономически, като щетите са значително по-големи от реални военни действия, а скоростта с която се случват не дава време за реакция и отбрана. И всичко това с един безобиден туит ебаси.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></p> <p><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/bitcoin2.jpg" /><br /><br /><br /></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Ако обаче </span></p> <p>сте готови да скочите с главата надолу в ледените води на световната икономика, то за вас сме подготвили класация на Топ 5 видео карти за копаене на криптовалута. За да можем да го направим се налага да подходим рационално и под внимание да бъдат взети различни фактори. За ваше удобство те не са просто подредени по мощност, а по общо КПД включително скорост на копаене ( единицата се нарича мегахеш и се изписва Mhs ), консумирани ватове, работна температура и цена.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></p> <p></p> <p>Възнаграждението за биткойните, което получават копачите е основният мотиватор хората да хлътват по криптовалутите. Така те изпълняват основната цел на копаенето - да легитимират и потвърждават тразнакции с биткойни, като изчисляват тяхната валидност. Тези задължения са разпределени сред много хора по цял свят, заради което биткойн е децентрализирана криптовалута. Сиреч не разчита на банка или правителство, който да я обезпечава и да контролира нейното регулация.</p> <p></p> <p><span style="font-size: 14pt;">На теория </span></p> <p>мога просто да ви препоръчам да си купите възможно най-скъпата карта на пазара и съвета ми ще е истински и в голяма степен правилен към вас и можем да спрем до тук. Ако финансите ви ги позволяват то наистина препоръчвам да си купите няколко бройки от най-мощната и скъпа видео карта на пазара към момента тъй като това носи със себе си редица предимства. Да вземем следният пример в който цифрите са кръгли за да е лесно за смятане. Решавате да вложите да речем в копачка с 10 средно мощни видео карти. Те копаят 100 единици крипто валута и харчат 10 единици ток. Те обаче генерират топлина като за 10 карти и в зависимост от сезона е много вероятно да имат нужда от допълнително охлаждане в някои случаи дори климатик. Освен това ще имате нужда от дъно, което поддържа 10 видео карти (има дъна и с по 16 видео карти, но са по 400 $) освен това ще имате нужда от скеле ( риг ), което да ги държи здраво и на разстояние една от друга, но също така ще има нужда и от доста мощно захранване, което да храни тези 10 карти. Освен това тези средни на мощност видео карти означава, че са сравнително стари, а тяхното КПД постоянно ще пада заради покачващата се трудност на копаене, и те вече са както се казва outdated или остарели.<br />Сега нека разгледаме вариант в който вместо да купувате 10 по-слаби и достъпни видео карти, си купите 3 супер мощни видео карти. Те също като 10-те карти копаят 100 единици валута, но вместо 10 харчат само 3 единици ток. На тях им трябва почти три пъти по-малко охлаждане, генерират топлина само за три видео карти, освен това нямате нужда от някакво по-специално дъно защото много съвременни дъна поддържат по 2, 3 видео карти. Финално тези карти бидейки толкова мощни и скъпи означава, че са създадени по последен шамар на технологиите и значително по-дълго ще останат актуални и с високо КПД.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>Приятелски съвет</em></span></p> <p><em>Приемете като намигване, че ако и цената на крипто валутите да варира много, и с нея да е колеблива и печалбата, то цената на тока не варира изобщо, и в края на всеки месец дължите изразходеното електричество.</em></p> <p>А сега нека разгледаме "Топ 5 на карти за копаене" според Google</p> <p></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>№ 5<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></strong></span></p> <p><strong>AMD Radeon RX 580 GTS XXX Edition<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></strong></p> <p><span>Цена около 1600 лв</span></p> <p><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/5-60aba7acb6c53.jpg" /></p> <p><span>Тази мощна видео карта е чудесен ентри левел опонент със своите 1386 Mhz и 8 GB GDDR5. Консумацията е само 150 W, а копае с цели 29 MH/s, което е впечатляващо високо КПД. Консумация на енергия е 300 W ( тук варира от конфигурацията на компютъра ) за останалите компоненти + 150 W за картата са общо 450 W. И 450 W х 24 ч = 10.8 кв/ч на 24 часа. И отново умножаваме по 30 за да видим месечната консумация от 324 кв/ч. Ако приемем, че средната цена на кв/ч в България е 20 ст. излиза че ще консумира електричество за<span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span>65 лв. При две, три и нагоре карти, консумацията не се удвоява и утроява, защото консумацията на комютъра остава същата, но към нея се добавят ватовете на всяка нова карта.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></span></p> <p><span>Пример: при покупка на 5 от посочените видео карти, те биха консумирали 200 W за компютърните компоненти + 5 х 150 W за картите = 950 W. По днескашен курс това би ви носило 600 лв на месец, като ще ви коства ток за 150 лв.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></span></p> <p><span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>№ 4</strong></span></p> <p><strong>ASUS ROG Strix AMD Radeon RX 5700XT</strong></p> <p><span>Цена около 2К лв</span></p> <p><span><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/4-60aba94c32fa1.jpg" /><br /><br /></span></p> <p><span>Тук качваме левъла с видео карта с на пръв поглед прилични параметри - 1600 MHz и 8 GB DDR6 памет с консумация от 225 W. Но ето и интересната част, а именно завидно добрите 49 MH/s на копаене. Прогнозирани данни: би заработила около 160 лв месечно по днешния курс и би изразходила електричество за (525 W консумация на цялата машина [300 W PC + 225 W видео карта])<span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span>= 12,6 кв/ч на денонощие = 378 кв/ч<span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span>за несеца) = 75 лв</span></p> <p><span>Риг с 5 броя карти от този модел ще черпа 180 лв ток на месец, и по днешния курс би ви донесла около 700 лв месечно.</span></p> <p><span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>№ 3</strong></span></p> <p><strong>MSI Gaming GeForce GTX 1080 Ti</strong></p> <p><span>Цена около 1,6К лв</span></p> <p><span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/3jpg.jpg" /><br /></span></p> <p><span>Не просто чудесен ентри левел карта, а претендент от среден до висок клас. Тези карти са железни ( в смисъл много здрави ) но не са евтини. Погледнато в съотношение цена/скорост тази карта издиша сравнена с другите в класацията, но пък е известна като една от изобщо най-добрите и надеждни карти, затова инвестицията е по-скоро дългосрочна. Със скорост от 1481 MHz, 11 GB GDDR5X памет, и 250 W консумация и скорост на копаене с 21,6 MH/s.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></span></p> <p><span>По днешния курс риг с 5 броя от тази карта би изкарал около 300 лв на месец, като би изразходил електричество за 180 лв.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></span></p> <p><span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>№ 2</strong></span></p> <p><strong>NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti</strong></p> <p><span>Цена около 2,4К лв</span></p> <p><span></span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/2-60abaa4e0ae27.jpg" /></span></p> <p><span></span></p> <p><span>Висок клас карта. Сред най-харесваните и търсени карти. Чудесно представяне, здрави, надеждни. До не отдавна беше на абсолютиня връх в графичния свят, но разбира се времето тече за всичко и всички, и вече има по-добри, по-бързи и по-мощни. Което не прави тази ни най-малко слаба или бавна. Напротив. Със своите 1350 MHz и 11 GB GDDR6 памет, тази карта е с 260 W консумация и копае 32-33 MH/s<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></span></p> <p><span>При риг с 5 броя от тази карта това би ви донесло 420 лв за месец и би ви изразходил електричество за около 190 лв</span></p> <p><span></span></p> <p><span><span style="font-size: 14pt;"><strong>№ 1</strong></span> в класацията&nbsp;</span></p> <p><strong>MSI Gaming GeForce RTX 2070</strong></p> <p><span>Цена около 1,7К лв</span></p> <p><span><br /><br /></span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/1-60abaaf21da52.jpg" /></p> <p><span></span></p> <p><span>Картата е сред най-добрите, висок клас, чудесен хардуер. Скорост от 1620 MHz, 8 GB DDR6 памет и 225 W консумация. Копае със скорост от 43 МH/s.</span></p> <p><span>Риг с 5 броя карти от този модел по днешния курс би ви донесъл около 600 лв месечно при 180 лв за електричество.</span></p> <p><span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Бонус карта извън класацията</strong></span></p> <p><span><strong>ASUS ROG STRIX RTX 3090</strong><span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span></span><span>Не сте подготвени за това, което предстои</span></p> <p><span>Цена около 5,5К лв</span></p> <p><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/0.jpg" /><br /><br /></p> <p>Гръм и мълния! Тризъбеца на Посейдон. Агресивен и първичен звяр но и технологичен шедьовър във всяко отношение. Своеобразен свръх връх на острието в майнинга. Сбъднатият сън на Снежанка. Има легенда, че дизайна на тази карта е изваян от дъха на Зевс. Със своите 1860 MHz тя е светкавично бърза, но съвсем не това е най-впечатляващото в нея. Разполага с бруталните 24 GB супер бърза GDDR6X памет, 384 bit-a, а черпи само 350 W. Всичко това накуп е причината да разполага с феноменалните 121 MH/s скорост на копаене. Просто скандал. До неотдавна това количество мегахеш се копаеше с цял риг от 6-8 и дори 10 видео карти. Честна скаутска.</p> <p><span>Ако сте от родените под щастлива звезда и можете да си позволите риг с 5 броя от въпросните карти, то вие ще харчите около 300 лв за електричество на месец но по днешния курс за същото време ще си докарвате около 1500 лв. <br /><br /></span><em>Нека се има предвид, че курса към настоящият момент е супер нисък (Биткойн 31 248 $ при предишна цена 58 000 $), и от тук общо взето само нагоре може да ходи, така, че този месечен приход ще се повишава с всяко следващо покачване на Биткойна.</em></p> <p></p> <p></p> <p><span style="font-size: 14pt;">Отново</span></p> <p>насочвам вниманието, че курса варира, цените се менят, и единственото сигурно нещо тук е изхарченият ток, данъците и нов албум на Лили Иванова. Печалбата не може да се гарантира, а само да се предположи. Това е и основната причина майнинга да остава забраненият плод за много хора, които търсят сигурност и постоянство в своите инвестиции. И в действителност от една страна е готино инвестициите да са прозрачни, ясни и с конкретни правила и цифри, без много сътресения. Това би донесло спокойствие но не и вълнение. Докато вложение в майнинга е вълнение всеки ден докато следите курса на Биткойн, докато проверявате през телефона си градусите на копачките и се грижите за тяхното бладоенствие тъй както те за вашето, докато се грижите между радиаторите на картите да няма прах и косми от котка за да се охлаждат равномерно и постоянно и др.&nbsp;</p> <p></p> <p>От по-горе изброени карти не можем да ви предложим, тъй като има световен недостиг на силиций и такива карти вече много трудно се намират, а и нашата сила е в реновирането на продукти на световни марки компютри, сървъри и периферия. Но ако сте ентусиаст и искате да направите първи стъпки в майнинга, ако искате да опипате почвата но не желаете да влагате десетки хиляди левове като начало, свържете се с нас и ще ви предложим базови и достъпни модели копачки, настроени прецизно както хардуерно така и софтуерно, готови за първи стъпки в майнинга.</p> <p>Освен това можем да предложим и няколко модела видео карти</p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/product/videokarta-biostar-vga-gt1030-4gb-ddr4-vn1034t">Nvidia GeForce GT 1030 4GB GDDR4</a></p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/product/gigabyte-nvidia-geforce-gtx770-2gb-gddr5-256bit">NVidia GeForce GTX 770 2GB GDDR5</a></p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/product/nvidia-gtx660">NVidia GeForce GTX 660 4GB GDDR5<br /><br /></a>както и по-сериозните претенденти&nbsp;<br /><br /><a href="https://tehnologichno.bg/product/videokarta-amd-radeon-rx-6700-xt-12gb-gddr6">AMD Radeon RX 6700 XT, 12 GB GDDR6<br /><br /></a><a href="https://tehnologichno.bg/product/video-karta-amd-radeon-rx-6800-xt-12-gb-gddr6">AMD Radeon RX 6800 XT, 12 GB GDDR6<br /></a></p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/product/video-karta-amd-radeon-rx-6800-xt-12-gb-gddr6"></a></p>

, , , , , , , , , , ,

Stefan Taschev Stefan Taschev

2023-03-15T13:15:05+02:00
Hello ! Do you have external video cards for cryptocurrency mining to plug externally into a laptop? Please answer me! Thank you ! Tashev

коко коко

2021-12-31T16:00:57+02:00
Ха дано да се сринат цените на криптовалутите, та хората да могат да си позволят да си купят крипто! Но за съжаление крипто-цените не само че не се сриват, но и продължават да растат!! И колкото повече хора почнат да се разплащат с крипто - толкова по-скъпо ще става то!! Вече немалко хора си купиха скъпи имоти в чужбина, плащайки само и единствено в криптовалута!...
Сравнение на продукти