Меню
Меню
ТОП 5 браузъри

11.03.2022 17:30:18

ТОП 5 браузъри

Браузърите не са нищо ново, има ги откакто има интернет, и почти всички те са супер известни. Тази статия може да я скъсим драстично ако се напишат 5-те топ браузъра и всичко приключи с три изречения. Работата е там, че гордостите на всеки от тях са различни, един се представя по-добре на една плоскост, друг на друга. Днес ще се постараем да сравним браузърите по няколко критерия, като посочим основни предимства и недостатъци, като така всеки може да прецени кой е най-удачният вариант за него.

 

 

 • Най-добър като цяло: Chrome
 • Най-сигурен: Firefox
 • Най-податлив на персонализиране: Vivaldi
 • Най-добър за социални мрежи: Opera
 • Най-добър за macOS: Safari
 • Най-добър за Windows: Edge

  

 1. Google Chrome

Chrome е най-бързият уеб браузър, който можете да получите на машина с Windows. Той надминава конкуренцията в три от четири теста, изпреварвайки дори най-новия браузър Edge на Microsoft - който сега е базиран на Chromium.

 

При Macs Chrome е много по-добър по производителност, изпреварвайки Safari в два от четири теста. Това е добра алтернатива на Safari, но проблемите със събирането на данни на Chrome са малко смущаващи. Ако се притеснявате как Google използва данните ви, Safari или Microsoft Edge може да са по-добрата ви алтернатива.

 

И все пак, въпреки опасенията за поверителността, Chrome като цяло е страхотен браузър, ако използвате услугите на Google. А кой не използва услугите на Google? Това вероятно е най-добрият браузър по подразбиране.

 

Скрива ли ви режим „инкогнито“ от Google и други услуги?

Не, режимът „инкогнито“ на Chrome не ви защитава напълно. Той е предназначен само да скрие вашите дейности от други хора, използващи същото устройство и браузър. Google дори потвърди в съдебна преписка през март 2021 г., че потребителите не са „невидими“, когато отворят прозорец в режим „инкогнито“. Компанията каза, че активността на потребителите може да бъде видима за уебсайтове и анализи и реклами на трети страни.

 

Предимства:

Поддържа огромна бибилиотека с разширения

Синхронизира данните между различните ви устройства

 

Недостатъци:

Събира твърде много лични данни

Използва огромно количество памет

 

В крайна сметка: Chrome е най-бързият браузър на Windows и отлична алтернатива на Safari на macOS по отношение на скоростта. Въпреки това се съгласявате с прекомерното събиране на данни от Google в замяна на тази скорост и удобство.

 

 
 

 1. Mozilla Firefox

Браузърът Firefox на Mozilla не е известен със своята скорост. Той попадна на последно място в повечето от нашите тестове за Windows и macOS но това е разбираемо. Firefox е повече за сигурност, отколкото за скорост, което е идеално, ако сте по-загрижени за блокирането на зловреден софтуер, отколкото за бързото зареждане на страници.

 

Firefox получи фейслифт през 2021 г. Mozilla преработи разделите, подканите, менютата и цялостния облик, давайки на Firefox нов модерен интерфейс. Firefox се стреми да ви предпази онлайн с инструменти като DNS-over-HTTPS, който криптира заявките на браузъра срещу изпращането на информацията в прост текст.

 

Firefox e единственият съвременен браузър базиран на различна платформа от Chromium и това е Quantum.

 

Предимства:

Предпазва от шпионски и зловреден софтуер

Блокира почти всички досадни изскачащи прозорци

 

Недостатъци:

Консумира много памет

Отстъпва по скорост на почти всички други браузъри

 

В крайна сметка: Ако искате уеб браузър, който поставя сигурността на първо място, а не събирането на данни, тогава Firefox е най-добрият ви залог. Това обаче не е най-бързият наличен браузър.

 

 

  

 1. Vivaldi

Vivaldi вдъхва нов живот на скучния, повтарящ се дизайн на уеб браузърите. Тук можете да персонализирате началната страница, да създадете и използвате персонализирана тема, да персонализирате и местите менюто, да персонализирате лентата с инструменти и т.н. Можете също да зададете команди на браузъра на клавишни комбинации, да картографирате команди на жестове и да зададете бързи команди на функционалните клавиши. Този браузър е по-скоро за ентусиасти и хора, които не се притесняват от промените и обичат да експериментират.

 

По отношение на скоростта, това не е най-бързият браузър на планетата - поне не все още. Той е най-младият в партидата, така че има място за подобрение. Класира се на четвърто място във всички проведени тестове.

 

Въпреки това, Vivaldi е отличен браузър по отношение на производителността.

 

Предимства:

Предлага удивително много опции за персонализиране

Синхронизира данни между различните ви устройства

 

Недостатъци:

Липсват версии за Apple

Консумира много памет

 

 

В крайна сметка: Vivaldi е чудесен за персонализиране на изживяването на вашия браузър, но не съответства на скоростта на Chrome или Safari.

 

 

  

 

 1. Opera

Opera е страхотен браузър, ако искате вградени инструменти за социални мрежи. Страничната лента на браузъра включва преки пътища към Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram и три други, които можете да закачите в прозореца на браузъра. Opera също така предоставя вграден VPN компонент, така че можете да попречите на компании на трети страни да ви проследяват в интернет.

 

В Windows Opera запази мястото си като третият най-бърз браузър в нашите тестове, изоставайки от Chrome и Microsoft Edge. Opera има режим „спестяване на батерията“, който намалява фоновата активност и поставя на пауза анимациите, което може да се окаже учудващо удобно при мобилни устройства.

 

Предимства:

Има вградена VPN

Включва вградени социални инструменти

 

Недостатъци:

Зарежда някои страници неправилно

Актуализациите на софтуера са редки

 

В крайна сметка: Opera е добър уеб браузър, ако искате вграден VPN и социални инструменти. Той осигурява средно представяне по отношение на скоростта.

 

 

 
 

 

 1. Сафари

Най-доброто за MacOS

Safari е отличен пример за това как Apple оптимизира софтуера си за Mac. Той е бърз, просто проектиран и донякъде адаптивен. Поддържа разширения за Chrome, визуализации на раздели за опитни потребители и лесни преводи с помощта на лентата с менюта. И докато ние винаги ще препоръчваме Firefox като най-добрия браузър за сигурност, Safari включва панел за отчети за поверителност, който показва всички уебсайтове, които са ви проследили в интернет, като списъка може да бъде видян по всяко време.

 

Недостатъкът на Safari е, че не можете да го инсталирате на нищо друго освен на устройства на Apple. Това означава, че можем да измерим неговата производителност само на macOS, така че няма стойност за компютри, базирани на Windows. Въпреки това Safari и Chrome се класираха за най-бързия браузър, като и двата заеха първите места в два от четирите теста. Ако искате скорост, всеки от дватта браузъра ще свърши работа.

 

Предимства:

Работи супер бързо и вероятно няма по-добър браузър за Mac

Заради дълбоката оптимизация черпи изключително малко памет

 

Недостатъци:

Не е наличен извън екосистемата на Apple

Библиотеката с разширения отстъпва от тази на Chrome и Firefox

 

В крайна сметка: Safari е най-добрият браузър за Mac. Придържайте се към Safari, ако имате и iPhone или iPad. Въпреки това, ако използвате други платформи като Windows и Android, Chrome е по-доброто многоплатформено решение - ако можете да игнорирате проблемите на Chrome със събирането на данни.

 

 

 

 

 1. Бонус - Microsoft Edge

Най-добър за Windows

Оригиналният браузър Edge беше тромава бъркотия въпреки добрите намерения на Microsoft. До скоро твърдението, че Microsft Edge е най-добрият браузър с който да си дръпнете друг браузър бе вярно. Той използва вътрешния EdgeHTML двигател на компанията и наистина не може да се конкурира с Chrome. Microsoft премахна собствения си двигател в началото на 2020 г. и вместо това избра Chromium, основата на браузъра, използвана в Chrome, Opera, Vivaldi, Brave и почти всички други браузъри.

 

Сега Microsoft Edge е наличен на повечето платформи и е силно конкурентен по отношение на скоростта. Под Windows Chrome е със съвсем малка преднина от браузъра Edge. В macOS Chrome и Microsoft Edge бяха почти идентични по производителност, като и двете изостават от Safari.

 

Предимства:

Синхронизира се между устройства

Включва програма за преглед на PDF

 

Недостатъци:

Липсва версия за Linux

Събира историята на вашия браузър

 

В крайна сметка: Microsoft Edge е страхотен собствен браузър за Windows, който бавно но сигурно почва да намира място в сърцата на потребителите.

 

 

 

 

 

Бързодействие

Независимо кой браузър използвате, ако компютъра Ви все още разчита на старата HDD технология на твърдите дискове, скоростта на компютъра никога няма да е очакваната. За целта е нужно HDD да бъде заменен с SSD, като това ще забърза общата скорост на компютъра 10-тина пъти.

Тук може да видите SSD предложенията ни.

 

Функционалност

Отново независимо кой браузър използвате, ако компютъра/лаптопа Ви няма достатъчно налична оперативна памет, то той ще се тормози с изпълнението на коя да е задача. За целта е нужно да се добави RAM, която изчислява десетки пъти по-бързо от HDD и SSD информация, като така компютъра може да работи с повече табове и приложения едновременно. Разбира се ако не сте уверени каква точно RAM ви е нужна, нашите колеги с охота ще ви съдействат през социалните мрежи, телефон или на място в офисите в Русе и София.

Тук може да разгледате RAM предложенията ни.

 

 

 

В обзор

Ако сте бейсик интернет потребител, и не влагате особено значение във времето за зареждане на страница, нито затова колко ресурс се черпи от компютъра ви, може просто да се придържате към настоящият си браузър, на чиито порядки сте свикнали.

 

Ако обаче го ползвате за работа, вършите по няколко неща паралелно на компютъра, и ви е важно той да е пъргав и бърз, определено тази класация би ви дала нужните знания за да направите правилният избор за вас.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

СИГУРНОСТ

СИГУРНОСТ

ТОП 5 браузъри

ТОП 5 браузъри

Браузърите не са нищо ново, има ги откакто има интернет, и почти всички те са супер известни. Тази статия може да я скъсим драстично ако се напишат 5-те т Браузърите не са нищо ново, има ги откакто има интернет, и почти всички те са супер известни. Тази статия може да я скъсим драстично ако се напишат 5-те т 2022-03-11T17:30:19+02:00 ТОП 5 браузъри

<p></p> <p><em>Браузърите не са нищо ново, има ги откакто има интернет, и почти всички те са супер известни. Тази статия може да я скъсим драстично ако се напишат 5-те топ браузъра и всичко приключи с три изречения. Работата е там, че гордостите на всеки от тях са различни, един се представя по-добре на една плоскост, друг на друга. Днес ще се постараем да сравним браузърите по няколко критерия, като посочим основни предимства и недостатъци, като така всеки може да прецени кой е най-удачният вариант за него.</em></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li>Най-добър като цяло: Chrome</li> <li>Най-сигурен: Firefox</li> <li>Най-податлив на персонализиране: Vivaldi</li> <li>Най-добър за социални мрежи: Opera</li> <li>Най-добър за macOS: Safari</li> <li>Най-добър за Windows: Edge</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/chrome.jpg" /><br /><br />&nbsp;</p> <ol> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Google Chrome</strong></span></li> </ol> <p>Chrome е най-бързият уеб браузър, който можете да получите на машина с Windows. Той надминава конкуренцията в три от четири теста, изпреварвайки дори най-новия браузър Edge на Microsoft - който сега е базиран на Chromium.</p> <p>&nbsp;</p> <p>При Macs Chrome е много по-добър по производителност, изпреварвайки Safari в два от четири теста. Това е добра алтернатива на Safari, но проблемите със събирането на данни на Chrome са малко смущаващи. Ако се притеснявате как Google използва данните ви, Safari или Microsoft Edge може да са по-добрата ви алтернатива.</p> <p>&nbsp;</p> <p>И все пак, въпреки опасенията за поверителността, Chrome като цяло е страхотен браузър, ако използвате услугите на Google. А кой не използва услугите на Google? Това вероятно е най-добрият браузър по подразбиране.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Скрива ли ви режим &bdquo;инкогнито&ldquo; от Google и други услуги?</p> <p>Не, режимът &bdquo;инкогнито&ldquo; на Chrome не ви защитава напълно. Той е предназначен само да скрие вашите дейности от други хора, използващи същото устройство и браузър. Google дори потвърди в съдебна преписка през март 2021 г., че потребителите не са &bdquo;невидими&ldquo;, когато отворят прозорец в режим &bdquo;инкогнито&ldquo;. Компанията каза, че активността на потребителите може да бъде видима за уебсайтове и анализи и реклами на трети страни.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства:</strong></p> <p>Поддържа огромна бибилиотека с разширения</p> <p>Синхронизира данните между различните ви устройства</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци:</strong></p> <p>Събира твърде много лични данни</p> <p>Използва огромно количество памет</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка</strong>: Chrome е най-бързият браузър на Windows и отлична алтернатива на Safari на macOS по отношение на скоростта. Въпреки това се съгласявате с прекомерното събиране на данни от Google в замяна на тази скорост и удобство.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/firefox.jpg" /><br /><br /><br />&nbsp;</p> <ol start="2"> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Mozilla Firefox</strong></span></li> </ol> <p>Браузърът Firefox на Mozilla не е известен със своята скорост. Той попадна на последно място в повечето от нашите тестове за Windows и macOS но това е разбираемо. Firefox е повече за сигурност, отколкото за скорост, което е идеално, ако сте по-загрижени за блокирането на зловреден софтуер, отколкото за бързото зареждане на страници.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Firefox получи фейслифт през 2021 г. Mozilla преработи разделите, подканите, менютата и цялостния облик, давайки на Firefox нов модерен интерфейс. Firefox се стреми да ви предпази онлайн с инструменти като DNS-over-HTTPS, който криптира заявките на браузъра срещу изпращането на информацията в прост текст.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Firefox e единственият съвременен браузър базиран на различна платформа от Chromium и това е Quantum.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства:</strong></p> <p>Предпазва от шпионски и зловреден софтуер</p> <p>Блокира почти всички досадни изскачащи прозорци</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци:</strong></p> <p>Консумира много памет</p> <p>Отстъпва по скорост на почти всички други браузъри</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка</strong>: Ако искате уеб браузър, който поставя сигурността на първо място, а не събирането на данни, тогава Firefox е най-добрият ви залог. Това обаче не е най-бързият наличен браузър.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/vivaldi.jpg" /><br /><br /><br /><br /></p> <p>&nbsp;</p> <ol start="3"> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Vivaldi</strong></span></li> </ol> <p>Vivaldi вдъхва нов живот на скучния, повтарящ се дизайн на уеб браузърите. Тук можете да персонализирате началната страница, да създадете и използвате персонализирана тема, да персонализирате и местите менюто, да персонализирате лентата с инструменти и т.н. Можете също да зададете команди на браузъра на клавишни комбинации, да картографирате команди на жестове и да зададете бързи команди на функционалните клавиши. Този браузър е по-скоро за ентусиасти и хора, които не се притесняват от промените и обичат да експериментират.</p> <p>&nbsp;</p> <p>По отношение на скоростта, това не е най-бързият браузър на планетата - поне не все още. Той е най-младият в партидата, така че има място за подобрение. Класира се на четвърто място във всички проведени тестове.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Въпреки това, Vivaldi е отличен браузър по отношение на производителността.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства</strong>:</p> <p>Предлага удивително много опции за персонализиране</p> <p>Синхронизира данни между различните ви устройства</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци</strong>:</p> <p>Липсват версии за Apple</p> <p>Консумира много памет</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка:</strong> Vivaldi е чудесен за персонализиране на изживяването на вашия браузър, но не съответства на скоростта на Chrome или Safari.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/opera.jpg" /><br /><br /><br /></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="4"> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Opera</strong></span></li> </ol> <p>Opera е страхотен браузър, ако искате вградени инструменти за социални мрежи. Страничната лента на браузъра включва преки пътища към Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram и три други, които можете да закачите в прозореца на браузъра. Opera също така предоставя вграден VPN компонент, така че можете да попречите на компании на трети страни да ви проследяват в интернет.</p> <p>&nbsp;</p> <p>В Windows Opera запази мястото си като третият най-бърз браузър в нашите тестове, изоставайки от Chrome и Microsoft Edge. Opera има режим &bdquo;спестяване на батерията&ldquo;, който намалява фоновата активност и поставя на пауза анимациите, което може да се окаже учудващо удобно при мобилни устройства.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства:</strong></p> <p>Има вградена VPN</p> <p>Включва вградени социални инструменти</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци:</strong></p> <p>Зарежда някои страници неправилно</p> <p>Актуализациите на софтуера са редки</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка:</strong> Opera е добър уеб браузър, ако искате вграден VPN и социални инструменти. Той осигурява средно представяне по отношение на скоростта.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/safari.jpg" /><br /><br /><br />&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="5"> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Сафари</strong></span></li> </ol> <p><strong>Най-доброто за MacOS</strong></p> <p>Safari е отличен пример за това как Apple оптимизира софтуера си за Mac. Той е бърз, просто проектиран и донякъде адаптивен. Поддържа разширения за Chrome, визуализации на раздели за опитни потребители и лесни преводи с помощта на лентата с менюта. И докато ние винаги ще препоръчваме Firefox като най-добрия браузър за сигурност, Safari включва панел за отчети за поверителност, който показва всички уебсайтове, които са ви проследили в интернет, като списъка може да бъде видян по всяко време.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Недостатъкът на Safari е, че не можете да го инсталирате на нищо друго освен на устройства на Apple. Това означава, че можем да измерим неговата производителност само на macOS, така че няма стойност за компютри, базирани на Windows. Въпреки това Safari и Chrome се класираха за най-бързия браузър, като и двата заеха първите места в два от четирите теста. Ако искате скорост, всеки от дватта браузъра ще свърши работа.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства:</strong></p> <p>Работи супер бързо и вероятно няма по-добър браузър за Mac</p> <p>Заради дълбоката оптимизация черпи изключително малко памет</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци:</strong></p> <p>Не е наличен извън екосистемата на Apple</p> <p>Библиотеката с разширения отстъпва от тази на Chrome и Firefox</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка:</strong> Safari е най-добрият браузър за Mac. Придържайте се към Safari, ако имате и iPhone или iPad. Въпреки това, ако използвате други платформи като Windows и Android, Chrome е по-доброто многоплатформено решение - ако можете да игнорирате проблемите на Chrome със събирането на данни.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/edge.jpg" /><br /><br /><br />&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="6"> <li><span style="font-size: 14pt;"><strong>Бонус - Microsoft Edge</strong></span></li> </ol> <p><strong>Най-добър за Windows</strong></p> <p>Оригиналният браузър Edge беше тромава бъркотия въпреки добрите намерения на Microsoft. До скоро твърдението, че Microsft Edge е най-добрият браузър с който да си дръпнете друг браузър бе вярно. Той използва вътрешния EdgeHTML двигател на компанията и наистина не може да се конкурира с Chrome. Microsoft премахна собствения си двигател в началото на 2020 г. и вместо това избра Chromium, основата на браузъра, използвана в Chrome, Opera, Vivaldi, Brave и почти всички други браузъри.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Сега Microsoft Edge е наличен на повечето платформи и е силно конкурентен по отношение на скоростта. Под Windows Chrome е със съвсем малка преднина от браузъра Edge. В macOS Chrome и Microsoft Edge бяха почти идентични по производителност, като и двете изостават от Safari.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Предимства:</strong></p> <p>Синхронизира се между устройства</p> <p>Включва програма за преглед на PDF</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Недостатъци:</strong></p> <p>Липсва версия за Linux</p> <p>Събира историята на вашия браузър</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В крайна сметка:</strong> Microsoft Edge е страхотен собствен браузър за Windows, който бавно но сигурно почва да намира място в сърцата на потребителите.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Бързодействие</strong></p> <p>Независимо кой браузър използвате, ако компютъра Ви все още разчита на старата HDD технология на твърдите дискове, скоростта на компютъра никога няма да е очакваната. За целта е нужно HDD да бъде заменен с SSD, като това ще забърза общата скорост на компютъра 10-тина пъти.</p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/category/ssd-1">Тук може да видите SSD предложенията ни.</a></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Функционалност</strong></p> <p>Отново независимо кой браузър използвате, ако компютъра/лаптопа Ви няма достатъчно налична оперативна памет, то той ще се тормози с изпълнението на коя да е задача. За целта е нужно да се добави RAM, която изчислява десетки пъти по-бързо от HDD и SSD информация, като така компютъра може да работи с повече табове и приложения едновременно. Разбира се ако не сте уверени каква точно RAM ви е нужна, нашите колеги с охота ще ви съдействат през социалните мрежи, телефон или на място в офисите в Русе и София.</p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/category/ram-pameti">Тук може да разгледате RAM предложенията ни.</a></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>В обзор</strong></p> <p>Ако сте бейсик интернет потребител, и не влагате особено значение във времето за зареждане на страница, нито затова колко ресурс се черпи от компютъра ви, може просто да се придържате към настоящият си браузър, на чиито порядки сте свикнали.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ако обаче го ползвате за работа, вършите по няколко неща паралелно на компютъра, и ви е важно той да е пъргав и бърз, определено тази класация би ви дала нужните знания за да направите правилният избор за вас.</p>

, , , , , , , , ,
Сравнение на продукти