Меню
Меню
Таблет VS Лаптоп

Nov/ 9/2021

Таблет VS Лаптоп


„Ученето онлайн е като викане на духове!"
– Иване?
- Иване, тук ли си?
- Иване, ако ни чуваш дай знак!

Децата ту ги връщат на училище, ту ги карат да учат дистанционно, след седмица последното правило става предпоследно, и отново се променя ситуацията. Истината е, че човечеството за пръв път се сблъсква с подобна драма и като слепец опипва и търси обект докато крачи в пълен мрак. Лидерите на по-развитите държави имат сработващи механизми и похвати, но те не са абсолютни и успеваемостта им варира. Точно поради тази причина се налага всеки да открива топлата вода самостоятелно. И тъй като все още не е ясно до кога ще продължи целият този цирк, се налага да се подготвим за дистанционното обучение адекватно. За целта днес ще сравним двата най-разпространени метода за дистанционно обучение – Таблет и Лаптоп.

 

Кое налага съревнованието

Чисто и просто това са двете най-популярни и предпочитани устройства като учебен инструмент. Освен това до нас вече няколко пъти се допитват загрижени родители, които не могат да вземат решение, кое устройство е по-удачно. Макар и като цяло лаптопите да са малко по-скъпи, таблетите почти ги догонват като цена, така че няма еднозначен победител. Като добавим наличието на поне 10 от по-известните марки, с по 4-5 модела всяка, и в един момент, верните отговори стават няколко, а избора още по-труден. Затова напълно разбираме тревогите и подкрепяме всички родители в това не лесно начинание.

 

Приликата

В основата си таблета и лаптопа са доста сходни. Това са пъргави мобилни устройства, лесни за пренасяне от стая в стая, или пък поставени в раницата и взети с вас. Имат вградени всички нужни за едно пълноценно дистанционно обучение компоненти – дисплей, камера, говорител и микрофон, и в крайна сметка правят провеждането на дистанционни училищни занятия възможно.

И двете устройства са с достатъчно големи батерии, за да издържат часове работа, но тук преимуществото клони повече към таблетите, тъй като техните компоненти като цяло са по-слаби от на лаптоп, съответно и консумацията им е по-ниска, и в крайна сметка батерията им държи повече. Ако батерията на един лаптоп държи средно между един и четири часа, според модела, състоянието и натоварването, то при таблетите живота на батерията е по-скоро между 5 и 10 часа като реално няма значение какво точно ще вършите, и времето за работа остава непроменено. И двете устройства могат да работят и на батерия, и включени в електрическата мрежа, затова в конкретния случай с дистанционното обучение не отдаваме такова значение на живота на батерията.

  

Разликата

Лаптопа разполага с операционна система (OS), която най-често е някоя версия на Windows – най-вероятно 10. Това означава, че на него можете да инсталирате всяко едно съвместимо с Windows 10 приложение. Евентуално ограничение в използвания софтуер може да идва от бързодействието на компютъра, или версията на OS. Ако обаче лаптопа е съвременен, то той би следвало да е едновременно и бърз и с най-нова OS, което означава, че няма да имате ограничения откъм използван софтуер.

 

Таблета от своя страна може да бъде с Windows, Android, OS X (Apple) или друга OS. Ако таблета е с Windows, то при него важат правилата като при лаптопа, и ще можете да инсталирате почти всяко едно приложение. Не малка част от моделите таблети ползват операционната система на Google – Android. За щастие, това е най-разпространената операционна система в света, и приложенията за нея са безброй. Apple като технологичен лидер на пазара също могат да се похвалят с безброй приложения в техния App Store, макар и те да не са толкова, колкото при Android. Ако таблета е с друга OS, то има вероятност приложенията, които децата ползват за училище да са несъвместими с този софтуер, и току-що закупеният таблет да се окаже ненужен.

Размер на екрана

При таблетите стандартен екран започва от 7 инча и стига до към 10 инча. Възможно е да има и 11, и дори 13 инчови таблети, но те са по-скоро изключения, тъй като основната идея на това устройство е то да е леко, малко и супер лесно преносимо. 10 инча би бил достатъчно голям дисплей, удачен за гледане дори продължително време, докато 7 инча може и да дойде малък за целите.

При лаптопите стандартен екран започва от 11 инча, и стига до 17 инча. Разбира се тук също има изключения, и има лаптопи с дори по-големи екрани, но това отново противоречи на идеята за мобилност и лесно преместване, което ги прави ексцентрични и съответно по-редки. Всеки модел от 11 до 17 инча е удачен за четене и писане.

Сила на звука

При таблетите звука най-често идва от един говорител разположен в долната част на корпуса на устройството. Звука е по-скоро слаб, но не тих, тъй като говорителя е малък и се чуват основно високите честоти. Разбира се съществуват и модели със стерео говорители, които се чуват значително по-силно и по-приятно, заради стерео ефекта. Ако таблета ви е със слаб говорител препоръчваме да ползвате слушалки, които неимоверно ще повишат удобството при работа, без нужда слуха да се напряга излишно, и без нужда от колони с които пък целият апартамент да кънти от урока.

При лаптопите звука най-често идва от 2 говорителя, и дори най-слабите лаптопи имат по-силен звук от кой да е таблет. Вече не са рядкост лаптопи и с повече от 2 говорителя, и дори модели с вграден sub-woofer за по-голяма плътност на звука. Заради ограничените размери на говорителите все пак за по-добра чуваемост препоръчваме слуашлки.

Как да съм сигурен

Единственият начин да се подходи разумно и да не се прибързва с покупката на устройство, е първо да знаем какви точно са изискванията за учебния процес. Тази информация може да ви бъде предоставена от педагог или друг училищен персонал. След като вече знаете по каква програма ще учат децата, вече ще може да се провери с кои операционни системи този софтуер е съвместим, и така може да се пристъпи към придобиването на удачно за целта устройство. Ако не сте сигурни в избора си, не се колебайте да се свържете с нас, и колега ще ви съдейства по телефона или на живо в магазина.

 

Примери от живота

Едно стадо бизони може да се движи най-много със скоростта на най-бавния бизон. Когато стадото е нападнато, най-бавните и слаби животни биват изядени и загиват първи. Тази натурална природна селекция като цяло е добра за стадото, защото общата скорост и здраве на цялата група се подобрява от редовното убиване на най-слабите индивиди.

По подобен начин и човешкият мозък може да работи толкова бързо колкото работи най-бавната мозъчна клетка. Както на всички е известно, алкохолът убива мозъчни клетки, но естествено атакувани са първо най-бавните и слаби клетки. По тази начин редовната консумация на алкохол елиминира най-слабите мозъчни клетки, правейки мозъка по-бърза и по-ефикасна машина.

Тоест ако деня на малчуганите започва с учене от вкъщи, а вашият ден започне с чаша червено вино сипано вместо мляко в купата с мюсли за закуска, вие като родители също имате келепир от дистанционното обучение.

Слушалки може да разгледате и да си купите от ТУК

Лаптопи от ТУК

Таблети от ТУК

 

 

 

 

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Практично

Практично

Таблет VS Лаптоп

Таблет VS Лаптоп

„Ученето онлайн е като викане на духове!" – Иване? - Иване, тук ли си? - Иване, ако ни чуваш дай знак! Децата ту ги връщат на училище, ту ги карат да уча „Ученето онлайн е като викане на духове!" – Иване? - Иване, тук ли си? - Иване, ако ни чуваш дай знак! Децата ту ги връщат на училище, ту ги карат да уча 2021-11-09T16:29:02+02:00 Таблет VS Лаптоп

<p><br /> <em>&bdquo;Ученето онлайн е като викане на духове!"</em><br /><em> &ndash; Иване?</em><br /><em> - Иване, тук ли си?</em><br /><em> - Иване, ако ни чуваш дай знак!</em><br /> <br /><em> Децата ту ги връщат на училище, ту ги карат да учат дистанционно, след седмица последното правило става предпоследно, и отново се променя ситуацията. Истината е, че човечеството за пръв път се сблъсква с подобна драма и като слепец опипва и търси обект докато крачи в пълен мрак. Лидерите на по-развитите държави имат сработващи механизми и похвати, но те не са абсолютни и успеваемостта им варира. Точно поради тази причина се налага всеки да открива топлата вода самостоятелно. И тъй като все още не е ясно до кога ще продължи целият този цирк, се налага да се подготвим за дистанционното обучение адекватно. За целта днес ще сравним двата най-разпространени метода за дистанционно обучение &ndash; Таблет и Лаптоп.</em></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Кое налага съревнованието</strong></p> <p>Чисто и просто това са двете най-популярни и предпочитани устройства като учебен инструмент. Освен това до нас вече няколко пъти се допитват загрижени родители, които не могат да вземат решение, кое устройство е по-удачно. Макар и като цяло лаптопите да са малко по-скъпи, таблетите почти ги догонват като цена, така че няма еднозначен победител. Като добавим наличието на поне 10 от по-известните марки, с по 4-5 модела всяка, и в един момент, верните отговори стават няколко, а избора още по-труден. Затова напълно разбираме тревогите и подкрепяме всички родители в това не лесно начинание.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Приликата</strong></p> <p>В основата си таблета и лаптопа са доста сходни. Това са пъргави мобилни устройства, лесни за пренасяне от стая в стая, или пък поставени в раницата и взети с вас. Имат вградени всички нужни за едно пълноценно дистанционно обучение компоненти &ndash; дисплей, камера, говорител и микрофон, и в крайна сметка правят провеждането на дистанционни училищни занятия възможно.</p> <p>И двете устройства са с достатъчно големи батерии, за да издържат часове работа, но тук преимуществото клони повече към таблетите, тъй като техните компоненти като цяло са по-слаби от на лаптоп, съответно и консумацията им е по-ниска, и в крайна сметка батерията им държи повече. Ако батерията на един лаптоп държи средно между един и четири часа, според модела, състоянието и натоварването, то при таблетите живота на батерията е по-скоро между 5 и 10 часа като реално няма значение какво точно ще вършите, и времето за работа остава непроменено. И двете устройства могат да работят и на батерия, и включени в електрическата мрежа, затова в конкретния случай с дистанционното обучение не отдаваме такова значение на живота на батерията.</p> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <p><strong>Разликата</strong></p> <p>Лаптопа разполага с операционна система (OS), която най-често е някоя версия на Windows &ndash; най-вероятно 10. Това означава, че на него можете да инсталирате всяко едно съвместимо с Windows 10 приложение. Евентуално ограничение в използвания софтуер може да идва от бързодействието на компютъра, или версията на OS. Ако обаче лаптопа е съвременен, то той би следвало да е едновременно и бърз и с най-нова OS, което означава, че няма да имате ограничения откъм използван софтуер.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Таблета от своя страна може да бъде с Windows, Android, OS X (Apple) или друга OS. Ако таблета е с Windows, то при него важат правилата като при лаптопа, и ще можете да инсталирате почти всяко едно приложение. Не малка част от моделите таблети ползват операционната система на Google &ndash; Android. За щастие, това е най-разпространената операционна система в света, и приложенията за нея са безброй. Apple като технологичен лидер на пазара също могат да се похвалят с безброй приложения в техния App Store, макар и те да не са толкова, колкото при Android. Ако таблета е с друга OS, то има вероятност приложенията, които децата ползват за училище да са несъвместими с този софтуер, и току-що закупеният таблет да се окаже ненужен.<br /> </p> <p></p> <p><strong>Размер на екрана</strong></p> <p>При таблетите стандартен екран започва от 7 инча и стига до към 10 инча. Възможно е да има и 11, и дори 13 инчови таблети, но те са по-скоро изключения, тъй като основната идея на това устройство е то да е леко, малко и супер лесно преносимо. 10 инча би бил достатъчно голям дисплей, удачен за гледане дори продължително време, докато 7 инча може и да дойде малък за целите. <br /> </p> <p>При лаптопите стандартен екран започва от 11 инча, и стига до 17 инча. Разбира се тук също има изключения, и има лаптопи с дори по-големи екрани, но това отново противоречи на идеята за мобилност и лесно преместване, което ги прави ексцентрични и съответно по-редки. Всеки модел от 11 до 17 инча е удачен за четене и писане.<br /> </p> <p></p> <p><strong>Сила на звука</strong></p> <p>При таблетите звука най-често идва от един говорител разположен в долната част на корпуса на устройството. Звука е по-скоро слаб, но не тих, тъй като говорителя е малък и се чуват основно високите честоти. Разбира се съществуват и модели със стерео говорители, които се чуват значително по-силно и по-приятно, заради стерео ефекта. Ако таблета ви е със слаб говорител препоръчваме да ползвате слушалки, които неимоверно ще повишат удобството при работа, без нужда слуха да се напряга излишно, и без нужда от колони с които пък целият апартамент да кънти от урока.</p> <p>При лаптопите звука най-често идва от 2 говорителя, и дори най-слабите лаптопи имат по-силен звук от кой да е таблет. Вече не са рядкост лаптопи и с повече от 2 говорителя, и дори модели с вграден sub-woofer за по-голяма плътност на звука. Заради ограничените размери на говорителите все пак за по-добра чуваемост препоръчваме слуашлки.</p> <p></p> <p><strong>Как да съм сигурен</strong></p> <p>Единственият начин да се подходи разумно и да не се прибързва с покупката на устройство, е първо да знаем какви точно са изискванията за учебния процес. Тази информация може да ви бъде предоставена от педагог или друг училищен персонал. След като вече знаете по каква програма ще учат децата, вече ще може да се провери с кои операционни системи този софтуер е съвместим, и така може да се пристъпи към придобиването на удачно за целта устройство. Ако не сте сигурни в избора си, не се колебайте да се свържете с нас, и колега ще ви съдейства по телефона или на живо в магазина.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Примери от живота</strong></p> <p>Едно стадо бизони може да се движи най-много със скоростта на най-бавния бизон. Когато стадото е нападнато, най-бавните и слаби животни биват изядени и загиват първи. Тази натурална природна селекция като цяло е добра за стадото, защото общата скорост и здраве на цялата група се подобрява от редовното убиване на най-слабите индивиди.</p> <p>По подобен начин и човешкият мозък може да работи толкова бързо колкото работи най-бавната мозъчна клетка. Както на всички е известно, алкохолът убива мозъчни клетки, но естествено атакувани са първо най-бавните и слаби клетки. По тази начин редовната консумация на алкохол елиминира най-слабите мозъчни клетки, правейки мозъка по-бърза и по-ефикасна машина.</p> <p>Тоест ако деня на малчуганите започва с учене от вкъщи, а вашият ден започне с чаша червено вино сипано вместо мляко в купата с мюсли за закуска, вие като родители също имате келепир от дистанционното обучение.<br /> <br /> Слушалки може да разгледате и да си купите от <a href="https://tehnologichno.bg/category/geyming-slushalki">ТУК</a></p> <p>Лаптопи от <a href="https://tehnologichno.bg/category/laptopi">ТУК</a></p> <p>Таблети от <a href="https://tehnologichno.bg/category/tableti">ТУК</a></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти