Меню
Меню
Сблъсък на титани Intel VS AMD

14.01.2022 18:06:47

Сблъсък на титани Intel VS AMD

 AMD Ryzen и процесорите Intel Core предлагат сходна производителност. Те съвсем не са еднакви като производителност, и в различни ситуации съответно дават различни резултати, но сходството между бързодействието им е налице. Като общо правило, процесорите AMD Ryzen са по-добри при многозадачност, докато процесорите Intel Core са по-бързи, когато става въпрос за изчисление при едноядрени задачи. Общото мнение е, че процесорите Ryzen са склонни да предлагат по-добро съотношение цена/качество, но пък при Intel може да заплатите за евентуално надмощие. Съвсем наскоро дискусията между AMD и Intel CPU обаче се промени изцяло, тъй като Intel вече изцяло подкопа съотношението цена/производителност на AMD с чиповете Alder Lake, които бележат значително подобрение и надмощие над съперника Ryzen 5000. Има ли явен победител?

Битката между двете супер компании ще продължава още дълго, като до момента няма категоричен победител. Компаниите се редуват в това да изкарват усъвършенствана, и по-добра технология от конкурентната. Това са чудесни новини за нас консуматорите, тъй като от конкуренцията сред производителите печелим по-ниски цени, по-високо качество, по-голямо разнообразие и всички останали лостове и механики за надмощие, които компаниите са готови да предприемат.

 

От друга страна това, че няма явен и категоричен победител между Intel & AMD прави избора на процесор значително по-труден. И двете марки имат своите силни и слаби страни, предлагат процесори с разнороден ценови клас, удачни за различен по обем и вид работа. И тъй като това е битка между двата най-големи производители на компютърни процесори ( Топ 10 на най-големите производители на процесори е оглавен от Intel, като списъка дори не включва AMD, тъй като са изпреварени от компании като Samsung, TSMC, SK Hynix и много други ) важно е да се запознаем с гордостите на всеки производител що се касае до стойностите цена, овърклок възможности, графики и вариации на компонентите. След придобиване на тези знания ще може по-точно да изберете правилният процесор за вас.

 

Независимо дали ви предстои да си сглобите машина, или вече имате такава и ви предстои ъпгрейд на процесора, ще се постараем да ви помогнем да съпоставите различните процесори, като разберете основната разлика между AMD Ryzen 5000 и тези на Intel Alder Lake.

 

Каквото и да си говорим цената е първият, и най-вероятният фактор, който ще окаже най-голямо влияние над решението ви. Казано на кратко, 12-то поколение на Intel процесорите са склонни да изпреварват конкуренцията си от страна на AMD с категорично предимство. Core i9 12900K превъзхожда много по-скъпия Ryzen 9 5950X, въпреки двойната производителност на ядрата. Чиповете от последно поколение на Intel Alder Lake показват солидно предимство от приблизително 10% в практическата, измерена скорост за сложни задачи спрямо еквивалентен процесор на AMD.

 

Предимството на Intel се разпростира в няколко специфични апликации и разклонения. В креативна насока софтуера на Adobe, както и Office на Microsoft, дори най-бюджетният Core i5 Alder Lake издухва още на старта могъщия и значително по-скъп AMD 5950X. Същата тенденция се забелязва и при друг софтуер за създаване и манипулиране.

 

В много ситуации като кежуъл гейминг и стриймване принципно вградената в процесора графична мощ би била достатъчна за да получите пълноценно изживяване. Когато купувате AMD процесор обаче е хубаво да се има предвид, че изключително малко техни модели разполагат с интегрирана графика в процесора. Тоест независимо дали ви трябва за тежки игри, или просто за да цъкате из фейсбук, за да имате пълноценно работеща машина с AMD процесор, почти сигурно е, че ще се наложи да закупите и видео карта.

 

Ryzen 9 3950X притежава 16 ядра и 32 нишки, надвишаващи предишният им флагман Ryzen 9 3900X. Но не просто има повече ядра и нишки от предшественика си, Ryzen 9 3950X има повече кеш памет и по-бързи скорости. Освен това може съхрани до 4 различни потребителски профила с различни настройки за овърклок, чрез които бързо може да настройвате работата на процесора според конкретните ви нужди. С други думи с този процесор ще имате внушителен приятел на своя страна.

 

Intel i9 9900K има половина от ядрата на Ryzen 9 3950X, но пък взема надмощие при едноядрените изчисления. Intel i9 9900K разполага с тактова честота от 3.6GHz, и Turbo клок до внушителните 5GHz. Освен това черпи едва 95W консумация, което сравнено с 105-те W при Ryzen 9 серия е подобрение с почти 10%.

 

Вградените графични ускорители в Intel процесорите ви дават възможност да се наслаждавате на 4К видео, стрийминг и гейминг директно, без нужда от допълнителна карта. И не просто ще имате чудесна картина при стрийминг или игри, а ще имате чудесни FPS (брой кадри за секунда) и освен това стабилна връзка без лаг.

 

Тихо и без много шум, на другия край на финансовата стълбица, AMD пуснаха своите бюджетни (около 100$) Ryzen 3 3100, и Ryzen 3 3300X процесори, доказвайки, че AMD е краля, и всички титли за бюджетни, но мощни процесори са техни.

  

Ами игрите? Както знаем при игрите процесора не е от жизнено значение, тъй като най-много изчисления извършва видео картата, която и винаги е и най-натовареният компонент. След направени редица тестове става ясно, че при гейминга разликата в процесорите не е толкова драматична. Но все пак си струва да се спомене, че във всяко едно гейм заглавие от тестовите, водещи дори само с по няколко кадъра остава Intel и техният феноменален Alder Lake.

Предимството на Alder Lake над AMD и над предишното поколение Intel процесори е най-драматично, когато се сравняват процеси разчитащи на една нишка/ядро. Макар и Ryzen 5950X да може да поведе пред Intel що се касае до многозадачност и паралелно изчисление на множество процеси, всъщност Core i9 12900K печели надпреварата в общо взето всеки друг сценарий.

Alder Lake е по-съвременен

Вероятно дори по-значим от повишената производителност е факта, че последното 12-то поколение на процесорите на Intel поддържат чисто новият стандарт PCIe 5, както и супер бързият стандарт за оперативна памет тип DDR5. Само по себе си този детайл означава почти удвоен трансфер на обем данни за бъдещи графични карти, както и повишена скорост на единичен DIMM капацитет за системната RAM.

 

Ryzen 5000 разчита на най-мощните опции, които са били налични по времето, когато бе представен, а това са PCIe 4 и DDR4. В никой ред на мисли това не е лош или бавен стандарт, всъщност за момента дори няма произведена карта, която може да се възползва от максималният обем за PCIe 4 стандарта. И все пак. Ако закупите Ryzen 5000 не залагате на куц кон, но този процесор определено ще остарее много по-бързо, и би бил представлявал тъй нареченият ботълнек (от aнгл. Bottle e шише, Neck e врат) в системата.

 

ОК, събрали сте си сума и предстои сглабяне на машина. Двете възможности за CPU са ясни. Кой производител обаче да изберете? Ако цената е основният компонент в уравнението ви, то най-изгодният вариант е да заложите на AMD. Работата е там, че ако заложите на последна генерация Intel процесор, се налага да вложите и в адекватно дъно, което да поддържа LGA 1700 сокет и нов чипсет, заедно с DDR5 стандарта. И тъй като процесора на Intel е сравнително нов, избора на съвместими компоненти не е толкова голям, колкото ни се иска, и се свежда до най-висок ценови клас Z690 дъно. В случая добра новина е, че PCIe 5 е обратно съвместим с PCIe 4 стандарта, тоест няма да ви се налага да сменяте видео картата, ако вече разполагате с мощна такава.

 

Следващата стъпка на AMD

Независимо, че Intel Alder Lake смазва Ryzen 5000 в отношение производителност, това не означава, че е непременно по-добрият вариант за покупка на процесор. Работата е там, че стандарта PCIe 5, както и DDR5 са още твърде нови, и към момента почти няма оптимизиран софтуер, който да се възползва максимално от тези нови възможности. Освен това вече посочените по-високи цени на Intel компонентите също накланят везните в полза на конкуренцията. Ако сте AMD фен и имате търпението, определено си струва да се изчака техният отговор на Intel-ският процесор.

 

Новият процесор на AMD е обвит в мистерия, и по въпроса няма почти никаква конкретна информация, но все пак знаем няколко интригуващи детайла. На първо място знаем, че новото поколение процесори ще замени настоящите Zen 3 (Ryzen 5000) и ще бъде презентирано 2022 година, което означава, че ни делят между 1 и 11 месеца от появата им. Освен това знаем, че новото поколение процесори ще включват революционно новата V-Cache технология, а новата Zen 4 архитектура ще дебютира през същата година. Може би се питате какво под ягодите е V-Cache. В най-общи линии технологията ще позволи добавянето на 64 MB SRAM L3 кеш към изчислителните матрици, което ще утрои количеството кеш до безумните 192 MB L3 при 12 и 16 ядрените версии на процесора. Обновяването на Zen 3 линията означава нови чипове за Ryzen 5, 7 и 9 процесори, а Zen 4 сериите вероятно ще се съревновават и вероятно дори задминат най-новите и яки процесори, които Intel предлагат към момента.

 

От AMD съобщават, че следващото поколение процесори ще използват напълно нов сокет, който задминава възможностите на AM4, освен това ще включва и DDR5 поддръжка на паметта.

 

Невъзможно е да се предвиди коя компания ще има по-конкурентни продукти за след година. Но съвсем спокойно може да се каже, че ако вече имате мощна машина, може да изчакате и да видите какво ще предложат AMD до няколко месеца. Ако пък искате да сглобите най-доброто, което за момента е на пазара, то може да се пресегнете към Intel, които към момента държат короната с Alder Lake.

В следното видео може да се запознаете с повече спецификации за процесора на Intel i7 12700K.

Коментари

Кристиан
Кристиан 04.04.2022 Трябва да ви кажа,че аз не съм специалист,но вече никога повече няма да си купя лаптоп с процесор на интел! Вече два пъти се подлъгвам да си купя геймърски лаптоп с интел i7 Acer Predator helios s i7 8750H за 1500 евро и ASUS ROF strix за 2500 евро с i7 9750H! Никога,никога,никога...повече интел. Това не са процесори а печки с които можете да си отоплявате апартамента при минус 100 градуса по Целзий. Не могат да поддържат FPS при играта COD mobile през официалния емулатор Gameloop! Това е най-нещастната фирма за процесори наречена интел! Те са лъжци и обирджии! Следващият ми лаптоп ще бъде задължително с процесор на AMD! Изхарчил съм 8000 лева за лаптопи с процесори на интел и нищо. Играта COD mobile през емулатор на Gameloop лагва абсолютно тотално,а температурата е над 80 градуса,с допълнителна дъска за охлаждане! Недейте да пишете глупости за интел, най-нещастната фирма за процесори! Никога,никога,никога...повече INTEL!

Остави коментар

Практично

Практично

Сблъсък на титани Intel VS AMD

Сблъсък на титани Intel VS AMD

 AMD Ryzen и процесорите Intel Core предлагат сходна производителност. Те съвсем не са еднакви като производителност, и в различни ситуации съответно дават  AMD Ryzen и процесорите Intel Core предлагат сходна производителност. Те съвсем не са еднакви като производителност, и в различни ситуации съответно дават 2023-09-15T09:45:53+03:00 Сблъсък на титани Intel VS AMD

<p><em>&nbsp;AMD Ryzen и процесорите Intel Core предлагат сходна производителност. Те съвсем не са еднакви като производителност, и в различни ситуации съответно дават различни резултати, но сходството между бързодействието им е налице. Като общо правило, процесорите AMD Ryzen са по-добри при многозадачност, докато процесорите Intel Core са по-бързи, когато става въпрос за изчисление при едноядрени задачи. Общото мнение е, че процесорите Ryzen са склонни да предлагат по-добро съотношение цена/качество, но пък при Intel може да заплатите за евентуално надмощие. Съвсем наскоро дискусията между AMD и Intel CPU обаче се промени изцяло, тъй като Intel вече изцяло подкопа съотношението цена/производителност на AMD с чиповете Alder Lake, които бележат значително подобрение и надмощие над съперника Ryzen 5000.&nbsp;Има ли явен победител?</em></p> <p><em></em></p> <p>Битката между двете супер компании ще продължава още дълго, като до момента няма категоричен победител. Компаниите се редуват в това да изкарват усъвършенствана, и по-добра технология от конкурентната. Това са чудесни новини за нас консуматорите, тъй като от конкуренцията сред производителите печелим по-ниски цени, по-високо качество, по-голямо разнообразие и всички останали лостове и механики за надмощие, които компаниите са готови да предприемат.</p> <p>&nbsp;</p> <p>От друга страна това, че няма явен и категоричен победител между Intel &amp; AMD прави избора на процесор значително по-труден. И двете марки имат своите силни и слаби страни, предлагат процесори с разнороден ценови клас, удачни за различен по обем и вид работа. И тъй като това е битка между двата най-големи производители на компютърни процесори ( Топ 10 на най-големите производители на процесори е оглавен от Intel, като списъка дори не включва AMD, тъй като са изпреварени от компании като Samsung, TSMC, SK Hynix и много други ) важно е да се запознаем с гордостите на всеки производител що се касае до стойностите цена, овърклок възможности, графики и вариации на компонентите. След придобиване на тези знания ще може по-точно да изберете правилният процесор за вас.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Независимо дали ви предстои да си сглобите машина, или вече имате такава и ви предстои ъпгрейд на процесора, ще се постараем да ви помогнем да съпоставите различните процесори, като разберете основната разлика между AMD Ryzen 5000 и тези на Intel Alder Lake.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Каквото и да си говорим цената е първият, и най-вероятният фактор, който ще окаже най-голямо влияние над решението ви. Казано на кратко, 12-то поколение на Intel процесорите са склонни да изпреварват конкуренцията си от страна на AMD с категорично предимство. Core i9 12900K превъзхожда много по-скъпия Ryzen 9 5950X, въпреки двойната производителност на ядрата. Чиповете от последно поколение на Intel Alder Lake показват солидно предимство от приблизително 10% в практическата, измерена скорост за сложни задачи спрямо еквивалентен процесор на AMD.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Предимството на Intel се разпростира в няколко специфични апликации и разклонения. В креативна насока софтуера на Adobe, както и Office на Microsoft, дори най-бюджетният Core i5 Alder Lake издухва още на старта могъщия и значително по-скъп AMD 5950X. Същата тенденция се забелязва и при друг софтуер за създаване и манипулиране.</p> <p>&nbsp;</p> <p>В много ситуации като кежуъл гейминг и стриймване принципно вградената в процесора графична мощ би била достатъчна за да получите пълноценно изживяване. Когато купувате AMD процесор обаче е хубаво да се има предвид, че изключително малко техни модели разполагат с интегрирана графика в процесора. Тоест независимо дали ви трябва за тежки игри, или просто за да цъкате из фейсбук, за да имате пълноценно работеща машина с AMD процесор, почти сигурно е, че ще се наложи да закупите и видео карта.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ryzen 9 3950X притежава 16 ядра и 32 нишки, надвишаващи предишният им флагман Ryzen 9 3900X. Но не просто има повече ядра и нишки от предшественика си, Ryzen 9 3950X има повече кеш памет и по-бързи скорости. Освен това може съхрани до 4 различни потребителски профила с различни настройки за овърклок, чрез които бързо може да настройвате работата на процесора според конкретните ви нужди. С други думи с този процесор ще имате внушителен приятел на своя страна.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Intel i9 9900K има половина от ядрата на Ryzen 9 3950X, но пък взема надмощие при едноядрените изчисления. Intel i9 9900K разполага с тактова честота от 3.6GHz, и Turbo клок до внушителните 5GHz. Освен това черпи едва 95W консумация, което сравнено с 105-те W при Ryzen 9 серия е подобрение с почти 10%.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Вградените графични ускорители в Intel процесорите ви дават възможност да се наслаждавате на 4К видео, стрийминг и гейминг директно, без нужда от допълнителна карта. И не просто ще имате чудесна картина при стрийминг или игри, а ще имате чудесни FPS (брой кадри за секунда) и освен това стабилна връзка без лаг.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Тихо и без много шум, на другия край на финансовата стълбица, AMD пуснаха своите бюджетни (около 100$) Ryzen 3 3100, и Ryzen 3 3300X процесори, доказвайки, че AMD е краля, и всички титли за бюджетни, но мощни процесори са техни.</p> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <p>Ами игрите? Както знаем при игрите процесора не е от жизнено значение, тъй като най-много изчисления извършва видео картата, която и винаги е и най-натовареният компонент. След направени редица тестове става ясно, че при гейминга разликата в процесорите не е толкова драматична. Но все пак си струва да се спомене, че във всяко едно гейм заглавие от тестовите, водещи дори само с по няколко кадъра остава Intel и техният феноменален Alder Lake.</p> <p>Предимството на Alder Lake над AMD и над предишното поколение Intel процесори е най-драматично, когато се сравняват процеси разчитащи на една нишка/ядро. Макар и Ryzen 5950X да може да поведе пред Intel що се касае до многозадачност и паралелно изчисление на множество процеси, всъщност Core i9 12900K печели надпреварата в общо взето всеки друг сценарий.</p> <p></p> <p>Alder Lake е по-съвременен</p> <p>Вероятно дори по-значим от повишената производителност е факта, че последното 12-то поколение на процесорите на Intel поддържат чисто новият стандарт PCIe 5, както и супер бързият стандарт за оперативна памет тип DDR5. Само по себе си този детайл означава почти удвоен трансфер на обем данни за бъдещи графични карти, както и повишена скорост на единичен DIMM капацитет за системната RAM.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ryzen 5000 разчита на най-мощните опции, които са били налични по времето, когато бе представен, а това са PCIe 4 и DDR4. В никой ред на мисли това не е лош или бавен стандарт, всъщност за момента дори няма произведена карта, която може да се възползва от максималният обем за PCIe 4 стандарта. И все пак. Ако закупите Ryzen 5000 не залагате на куц кон, но този процесор определено ще остарее много по-бързо, и би бил представлявал тъй нареченият ботълнек (от aнгл. Bottle e шише, Neck e врат) в системата.</p> <p>&nbsp;</p> <p>ОК, събрали сте си сума и предстои сглабяне на машина. Двете възможности за CPU са ясни. Кой производител обаче да изберете? Ако цената е основният компонент в уравнението ви, то най-изгодният вариант е да заложите на AMD. Работата е там, че ако заложите на последна генерация Intel процесор, се налага да вложите и в адекватно дъно, което да поддържа LGA 1700 сокет и нов чипсет, заедно с DDR5 стандарта. И тъй като процесора на Intel е сравнително нов, избора на съвместими компоненти не е толкова голям, колкото ни се иска, и се свежда до най-висок ценови клас Z690 дъно. В случая добра новина е, че PCIe 5 е обратно съвместим с PCIe 4 стандарта, тоест няма да ви се налага да сменяте видео картата, ако вече разполагате с мощна такава.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Следващата стъпка на AMD</p> <p>Независимо, че Intel Alder Lake смазва Ryzen 5000 в отношение производителност, това не означава, че е непременно по-добрият вариант за покупка на процесор. Работата е там, че стандарта PCIe 5, както и DDR5 са още твърде нови, и към момента почти няма оптимизиран софтуер, който да се възползва максимално от тези нови възможности. Освен това вече посочените по-високи цени на Intel компонентите също накланят везните в полза на конкуренцията. Ако сте AMD фен и имате търпението, определено си струва да се изчака техният отговор на Intel-ският процесор.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Новият процесор на AMD е обвит в мистерия, и по въпроса няма почти никаква конкретна информация, но все пак знаем няколко интригуващи детайла. На първо място знаем, че новото поколение процесори ще замени настоящите Zen 3 (Ryzen 5000) и ще бъде презентирано 2022 година, което означава, че ни делят между 1 и 11 месеца от появата им. Освен това знаем, че новото поколение процесори ще включват революционно новата V-Cache технология, а новата Zen 4 архитектура ще дебютира през същата година. Може би се питате какво под ягодите е V-Cache. В най-общи линии технологията ще позволи добавянето на 64 MB SRAM L3 кеш към изчислителните матрици, което ще утрои количеството кеш до безумните 192 MB L3 при 12 и 16 ядрените версии на процесора. Обновяването на Zen 3 линията означава нови чипове за Ryzen 5, 7 и 9 процесори, а Zen 4 сериите вероятно ще се съревновават и вероятно дори задминат най-новите и яки процесори, които Intel предлагат към момента.</p> <p>&nbsp;</p> <p>От AMD съобщават, че следващото поколение процесори ще използват напълно нов сокет, който задминава възможностите на AM4, освен това ще включва и DDR5 поддръжка на паметта.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Невъзможно е да се предвиди коя компания ще има по-конкурентни продукти за след година. Но съвсем спокойно може да се каже, че ако вече имате мощна машина, може да изчакате и да видите какво ще предложат AMD до няколко месеца. Ако пък искате да сглобите най-доброто, което за момента е на пазара, то може да се пресегнете към Intel, които към момента държат короната с Alder Lake.</p> <p><span style="color: #808080;">В следното видео може да се запознаете с повече спецификации за процесора на Intel i7 12700K.</span><br /><iframe width="560" height="300" src="//www.youtube.com/embed/fFgZiE09-IY" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p>

, , ,

Кристиан Кристиан

2022-04-04T11:25:37+03:00
Трябва да ви кажа,че аз не съм специалист,но вече никога повече няма да си купя лаптоп с процесор на интел! Вече два пъти се подлъгвам да си купя геймърски лаптоп с интел i7 Acer Predator helios s i7 8750H за 1500 евро и ASUS ROF strix за 2500 евро с i7 9750H! Никога,никога,никога...повече интел. Това не са процесори а печки с които можете да си отоплявате апартамента при минус 100 градуса по Целзий. Не могат да поддържат FPS при играта COD mobile през официалния емулатор Gameloop! Това е най-нещастната фирма за процесори наречена интел! Те са лъжци и обирджии! Следващият ми лаптоп ще бъде задължително с процесор на AMD! Изхарчил съм 8000 лева за лаптопи с процесори на интел и нищо. Играта COD mobile през емулатор на Gameloop лагва абсолютно тотално,а температурата е над 80 градуса,с допълнителна дъска за охлаждане! Недейте да пишете глупости за интел, най-нещастната фирма за процесори! Никога,никога,никога...повече INTEL!
Сравнение на продукти