0700 14 680 / 0879 941 121
  Сервиз - 0876030092

Меню
Меню
Най-често срещаните проблеми при лаптопите

May/29/2021

Най-често срещаните проблеми при лаптопите

С все по-бързите темпове с които се движи съвремието и ние в него, е напълно разбираемо защо все повече хора предпочитат да ползват лаптоп вместо настолен компютър в ежедневието си. Ако се наложи пътуване пренасянето на лаптоп е въпрос на каприз, затваряш капака, вадиш захранването от контакта, пъхаш всичко в раницата и където и да си компютъра е с теб. Имаш свободата да работиш и да пътуваш без да се налагат компромиси. Безспорното предимство на лаптопа пред настолната машина е основно в неговата мобилност. Но технологиите напредват с такова темпо, че ако и някога лаптопите да бяха тежка, осакатена и орязана версия на истински компютър, то вече са мощни колкото, а в някои случаи дори и повече от настолна машина, и вече са красиви. Ако до преди няколко години квалификация от сорта на „Геймърски лаптоп“ би предизвикала само присмех в залата, то в днешно време просто те питат на коя марка си взе. В действителност на пазара има невероятно разнообразие от супер мощни мобилни станции, готови да посрещнат всяка прищявка на съвремието.

И тъй като лаптопа е предпочетеният начин за работа не само от хора, които трябва да пътуват често, но и от заклети геймъри, фрийлансъри, счетоводители, архитекти и прочее, с вас днес ще разгледаме кои са „Най-често срещаните проблеми при лаптопите“ и кои са начините за тяхното отстраняване и превенция. 

Tehnologichno.bg напомня: В 100% от случаите превенцията е по-добрият вариант от това в последствие да бъде ремонтирана една техника.  Веднъж годишно носете компютъра, лаптопа и принтера на профилактика, която има за цел да поддържа здравето на електрониката ви възможно най-дълго.


1) И тъй като основната разлика между лаптопа и настолният компютър е батерията, основният и най-често срещан проблем при лаптопите логично е именно батерията. С годините употреба, както и заради не до там правилната експлоатация батерията на лаптопа е вероятно най-амортизирания компонент. Когато батерията почне да държи малко заряд най-често хората са принудени да държат лаптопа си постоянно на зарядно, а това само задълбочава проблема докато в един момент лаптопа не може да издържи дори преместване от едната в стая до другата и по пътя се изгася. В такава ситуация решенията са две. Или да се намери фирма, която да рециклира настоящата ви батерия, или да си купите нова батерия. Често цената за рециклиране е толкова висока, че се доближава до цената на нова батерия, и хората в 99% от случаите предпочитат да закупят нова. И тук отново имате две възможности, да си купите двойно по-евтина китайска батерия заместител на вашата, или да се изръсите една не малка (цените варират според модела, но почват от 80 лв и стигат до към 350) сума за оригиналната батерия с която е предвиден да работи той. 

2) Следващият най-често срещан проблем при лаптопите е охлаждането. Това реално е ахилесовата пета на лаптопа. Заради все по-тънките шасита и заради константно смаляващите се пространства в които производителя трябва да побере една камара чаркалаци, лаптопите са доста чувствителни на тема охлаждане. За да работи с нормални темпове обаче лаптопа се нуждае от адекватно охлаждане, в противен случай частите влизат в режим на прегряване, което лаптопа бидейки умна машина засича, и им намаля волтажа, за да намали и температурата, а това директно покосява бързодействието на лаптопа и той почва да се усеща вехт и вял. В завода инженери са направили стотици и дори хиляди тестове в следствие на които са избрали оптималната конфигурация на компонентите вътре така, че всичко да се охлажда ОК. Но вкъщи не е контролираната среда в която са се извършвали тези тестове. Вкъщи има влакънца от канапето, от килима, от хавлиеният халат, от белезниците с пухчета до леглото, ако ще и от пухчета от тополите, бръндзелки от чорапите, топчета от вълна, мъх от пъпа и какво ли още не. Вкъщи е реалният свят и сме благословени с четири сезона, които лаптопа преживява заедно с нас, влага във въздуха, горещини, студ. Всичко това влияе пряко върху работата на машината. Ако пък имате домашно животно, то може да сте сигурни, че в края на годината в охлаждането на лаптопа ви магично ще се е появила малка версия на домашния ви любимец, която макар и сладка, е там за да смущава нормалната работа на компютъра ви. Всеки шофьор знае колко важно е годишният технически преглед на автомобила. Същото е и с лаптопа. Веднъж в годината е не просто важно, а дори е с задължителен характер да носите компютъра си за почистване, което включва няколко ключови елемента – смяна на термо паста на процесора, смяна на термо паста на видео картата, изчистване и търкане на пистите, контролирано продухване на компонентите. При нас цялостното почистване на лаптоп става в рамките на 1 до 2 дни и струва 29 лв. Ако по някаква причина много бързате и не можете да изчакате, то предлагаме и експресна услуга за профилактиране.

3) Твърдият диск. Ще го кажа директно без да усуквам - Купете си SSD. Ако лаптопа ви все още ползва HDD (хард диск драйв) то уверяваме ви, че вече е дошло време да го замените със SSD ( солид стейт драйв) Разликата в бързодействието на компютъра след този ъпгрейд е феноменална. Но освен това HDD бидейки значително по-стара технология използва магнитни дискове, които се въртят с 5-7К оборота в минута, и съответно черпат не малко ток, а ако изтървете, чукнете или ударите лаптопа докато той работи, е много вероятно да нанесете необратими щети върху твърдият диск. За разлика от него технологията SSD е по-близка до RAM, отколкото до твърд диск, в нея липсват въртящи дискове и каквито и да е движещи се компоненти, което носи една камара позитиви, а именно – черпи по-малко ток, много по-лек е, и не на последно място, ако се случи да ударите, чукнете или изтървете лаптопа си докато работи, SSD технологията не се влияе от това, и дори да ви се счупи корпуса и дисплея, информацията ви ще бъде непокътната. При нас 128GB версия на SSD е на цена от 45 лв., а супер бърз 256 GB SSD струва 85 лв.

4) Недостатъчно RAM. Хора, ама моля ви се инсталирайте достатъчно RAM. Наличието на достатъчно RAM е от особена важност за бързодействието на компютъра, но и за по-дългият живот на батерията. Причината е, че ако имате достатъчно налична, компютъра винаги ще съхрани временна информация за процеси и други именно в RAM паметта, а не в хард диска. И тук е разковничето. RAM паметта има много ниска консумация на електричество, и освен това е много по-бърза от твърдият диск, съответно черпи значително по-малко енергия, съответно и компютъра не губи милисекунди в трансфера на данни до твърдият диск. В 21 век абсолютният минимум, който трябва да имате e 2 GB RAM. Това далеч не е достатъчно количество за да вкарате лаптопа си в съвремието, а е абсолютният базисен минимум, под който машината ви просто няма да е тръгне, тъй като за работата на операционна система (Windows 10) се нуждае от точно толкова RAM. Независимо за какво използвате лаптопа си е желателно да имате поне 8GB RAM (2 х 4GB). Цените на този компонент отдавна са нормализирани и отдавна не се считат за скъпи. При нас 4GB плочка RAM е на цена от 29 лв/бр. с 6 месеца гаранция.


5) Заливане с течност. Nе подозирате колко лаптопа в сервиза идват заляти с всевъзможни ликьори, пина колада, вина, кафета, коли и какво ли още не. Ако ви се случи да залеете любимият лаптоп с течност, то най-важното нещо в ситуацията е моментално, без да губите и секунда във вайкане, е да го изключите. Задържате пръста си на бутона за изключване докато не се изключи напълно. Ако батерията позволява да бъде вадена е важно да я извадите, за да не дава на контакт. Финалното трето нещо, което да направите е да поставите лаптопа в позиция така, че да може да се отече навлязлата течност. Ако спазите тези три стъпки имате най-малко 50/50 шанс да спасите лаптопа си. Разбира се, че нищо не е сигурно и тези трикове биха сработили само ако се приложат мигновено и ако количеството залята течност не е колосално много. След това в никакъв случай не го пускате, а задължително занесете лаптопа на сервиз, където техници ще анализират проблема, ще предприемат нужните действия и ще ви информират за състоянието и размера на щетите. По тази причина при нас предлагаме услугата Импрегниране на лаптоп. Тази услуга има смисъл да се направи по всяко време, но е хубаво да е преди, а не след заливането с течност. За да се случи това лаптопа се отваря и разглобява на съставните си части, след което върху дънната платка и част от останалите компоненти бива положен филм със спрей, който е водоотблъскващ и би съхранил електрониката до прегледа от сервизен техник.

Съвети за правилна експлоатация на лаптоп:

  • Активирайте “battery saver mode” като цъкнете на иконката на батерията долу в таскбар-а до часовника и изберете всички възможни опции за power saving. Ползването основно на този режим на работа ще съхрани батерията ви за доста по-дълъг период от време в дългосрочен план. Този режим не е подходящ за гейминг, или ако ще рендвате видео, или ако работите с друг тежък софтуер. Но ако ползвате лаптопа си по-скоро кежуъл и не го ползвате за тежка работа, след активиране на режима за съхранение на батерия, разлика в производителността няма да усетите.
  • Премахнете неизползваната периферия от портовете. Ако ползвате външна камерка, или външен хард диск ги вадете от USB портовете. Същото важи и за кабели, външни четци на карти, памети, бисквитки и др. Ако кабела с който си зареждате телефона си стои постоянно мушнат в порта, независимо, че не го ползвате той ще черпи енергия към самата периферия.
  • Не чакайте лаптопа да „умре“ и чак тогава да го заредите. Вероятно е отживелица, която се е насадила трайно още от времето на литиево-полимерните и кадмий батериите на мобилните телефони от близкото минало. Тогава се твърдеше, че батерията трябва да изпълни цял цикъл, тоест да се зарежда докрай, и да се разрежда докрай, за да е в добро здраве тя. С литиево-йонните батерии това обаче не е така, даже е точно обратното. Литиево-йонните батерии се съдържат във всякаква преносима електроника (лаптопи, таблети, мобилна техника, разнородни малки и големи преносими устройства) и са разработени така, че да се впишат в забързания ден на съвременният човек. Можете да зареждате колкото пъти на ден искате устройството без проблем. Важно е само да не оставяте батерията да пада докрай, защото това и скъсява живота. В оптимален вариант ще зареждате батериите си преди заряда да падне под 20%. Това удължава живота на вашата батерия, тъй като използването с ниско зареждане натоварва самата батерия и в крайна сметка намалява капацитета й за зареждане.
  • Дръжте лаптопа на средна температура. Ясно е, че няма как постоянно да е така, защото би било твърде голямо съобразяване, но до колкото ви е възможно дръжте и работете на лаптопа на стайна температура. Ако градусите на процесора или видео картата са високи, вземете си подложка с вентилатори. Бидейки отдавна на пазара тези подложки са повече от достъпни, а в същото време могат да донесат с до 10 % понижаване на градусите, което е супер. Освен това екстремно горещо или екстремно студено време обезателно ще окажат влияне на бързодействието, и неимоверно ще намалят живота на батерията на лаптопта, затова ги избягвайте. Не го оставяйте на слънце за дълго.
  • Не оставяйте лаптопа на зарядно. Безспорно най-често срещаната грешка. Лаптопите оставени постоянно на зарядно по-бързо стигат максималният брой цикли за батерията, което води до нейното значително по-бързо остаряване. Постарайте се батерията ви да не пада под 20% заряд. Освен това няма нужда да я зареждате докрай, освен ако наистина заряда не ви трябва. За всеобща радост производителите намериха решение на този проблем, и в много от съвременните машини вече има Smart Charging. Както може да се досетите от името му, зарядното е умно, и само преценява кога и колко да зареди батерията, според натовареността и употребата. Ако лаптопа ви е с опция Smart Charger, то този вие сте имунизирани към този проблем и този съвет не е насочен към вас.
  • Не ползвайте лаптопа на 100% яркост. Ясно е, че все пак ако работите навън и слънцето пряко ви се меси в работата, или ако работите с графика, или пък имате друга причина, все пак може да оставите яркостта висока. Но във всеки друг случай намаляването на яркостта ще окаже добро влияние върху батерията в дългосрочен план, тъй като дисплея е един от най, ако не и най-големият консуматор на енергия в мобилните устройства. Освен това ще щадите и очите си, което безспорно е добре дошло.
  • Изключете Wi-Fi, Bluetooth и 3G, когато не ги ползвате. Работата е там, че дори да не сте свързан към безжично устройство, ако тези методи на свръзка са активни, то те непрестанно ще сканират мрежата за промени, и въпреки, че консумацията им не е колосална, задължително ще окажат влияние. За целта някои лаптопи имат хардуерен бутон, който при цъкване изключва и включва всички мрежови устройства едновременно. И да нямате такъв бутон 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Практично

Практично

Най-често срещаните проблеми при лаптопите

Най-често срещаните проблеми при лаптопите

С все по-бързите темпове с които се движи съвремието и ние в него, е напълно разбираемо защо все повече хора предпочитат да ползват лаптоп вместо настолен С все по-бързите темпове с които се движи съвремието и ние в него, е напълно разбираемо защо все повече хора предпочитат да ползват лаптоп вместо настолен 2021-05-29T21:09:46+03:00 Най-често срещаните проблеми при лаптопите

<p>С все по-бързите темпове с които се движи съвремието и ние в него, е напълно разбираемо защо все повече хора предпочитат да ползват лаптоп вместо настолен компютър в ежедневието си. Ако се наложи пътуване пренасянето на лаптоп е въпрос на каприз, затваряш капака, вадиш захранването от контакта, пъхаш всичко в раницата и където и да си компютъра е с теб. Имаш свободата да работиш и да пътуваш без да се налагат компромиси. Безспорното предимство на лаптопа пред настолната машина е основно в неговата мобилност. Но технологиите напредват с такова темпо, че ако и някога лаптопите да бяха тежка, осакатена и орязана версия на истински компютър, то вече са мощни колкото, а в някои случаи дори и повече от настолна машина, и вече са красиви. Ако до преди няколко години квалификация от сорта на &bdquo;Геймърски лаптоп&ldquo; би предизвикала само присмех в залата, то в днешно време просто те питат на коя марка си взе. В действителност на пазара има невероятно разнообразие от супер мощни мобилни станции, готови да посрещнат всяка прищявка на съвремието. <br /> <br /> И тъй като лаптопа е предпочетеният начин за работа не само от хора, които трябва да пътуват често, но и от заклети геймъри, фрийлансъри, счетоводители, архитекти и прочее, с вас днес ще разгледаме кои са &bdquo;Най-често срещаните проблеми при лаптопите&ldquo; и кои са начините за тяхното отстраняване и превенция.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;<br /><br /></span></p> <p><br /><a href="https://tehnologichno.bg/product/profilaktika-na-kompyutarna-sistema-1" title="Профилактика на компютърна система"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/3-60b28112c5b5a.jpg" /></a><br /><br /><br /></p> <p>Tehnologichno.bg напомня: В 100% от случаите превенцията е по-добрият вариант от това в последствие да бъде ремонтирана една техника.<span class="Apple-converted-space">&nbsp; </span>Веднъж годишно носете компютъра, лаптопа и принтера на профилактика, която има за цел да поддържа здравето на електрониката ви възможно най-дълго.<br /><br /><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/7-copy.jpg" /><br /><br /><br /></p> <p>1) И тъй като основната разлика между лаптопа и настолният компютър е батерията, основният и най-често срещан проблем при лаптопите логично е именно батерията. С годините употреба, както и заради не до там правилната експлоатация батерията на лаптопа е вероятно най-амортизирания компонент. Когато батерията почне да държи малко заряд най-често хората са принудени да държат лаптопа си постоянно на зарядно, а това само задълбочава проблема докато в един момент лаптопа не може да издържи дори преместване от едната в стая до другата и по пътя се изгася. В такава ситуация решенията са две. Или да се намери фирма, която да рециклира настоящата ви батерия, или да си купите нова батерия. Често цената за рециклиране е толкова висока, че се доближава до цената на нова батерия, и хората в 99% от случаите предпочитат да закупят нова. И тук отново имате две възможности, да си купите двойно по-евтина китайска батерия заместител на вашата, или да се изръсите една не малка (цените варират според модела, но почват от 80 лв и стигат до към 350) сума за оригиналната батерия с която е предвиден да работи той.<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></p> <p></p> <p>2) Следващият най-често срещан проблем при лаптопите е охлаждането. Това реално е ахилесовата пета на лаптопа. Заради все по-тънките шасита и заради константно смаляващите се пространства в които производителя трябва да побере една камара чаркалаци, лаптопите са доста чувствителни на тема охлаждане. За да работи с нормални темпове обаче лаптопа се нуждае от адекватно охлаждане, в противен случай частите влизат в режим на прегряване, което лаптопа бидейки умна машина засича, и им намаля волтажа, за да намали и температурата, а това директно покосява бързодействието на лаптопа и той почва да се усеща вехт и вял. В завода инженери са направили стотици и дори хиляди тестове в следствие на които са избрали оптималната конфигурация на компонентите вътре така, че всичко да се охлажда ОК. Но вкъщи не е контролираната среда в която са се извършвали тези тестове. Вкъщи има влакънца от канапето, от килима, от хавлиеният халат, от белезниците с пухчета до леглото, ако ще и от пухчета от тополите, бръндзелки от чорапите, топчета от вълна, мъх от пъпа и какво ли още не. Вкъщи е реалният свят и сме благословени с четири сезона, които лаптопа преживява заедно с нас, влага във въздуха, горещини, студ. Всичко това влияе пряко върху работата на машината. Ако пък имате домашно животно, то може да сте сигурни, че в края на годината в охлаждането на лаптопа ви магично ще се е появила малка версия на домашния ви любимец, която макар и сладка, е там за да смущава нормалната работа на компютъра ви. Всеки шофьор знае колко важно е годишният технически преглед на автомобила. Същото е и с лаптопа. Веднъж в годината е не просто важно, а дори е с задължителен характер да носите компютъра си за почистване, което включва няколко ключови елемента &ndash; смяна на термо паста на процесора, смяна на термо паста на видео картата, изчистване и търкане на пистите, контролирано продухване на компонентите. <a href="https://tehnologichno.bg/product/profilaktika-na-kompyutarna-sistema-1">При нас цялостното почистване на лаптоп става в рамките на 1 до 2 дни и струва 29 лв</a>. Ако по някаква причина много бързате и не можете да изчакате, то предлагаме и експресна услуга за профилактиране.</p> <p></p> <p>3) Твърдият диск. Ще го кажа директно без да усуквам - Купете си SSD. Ако лаптопа ви все още ползва HDD (хард диск драйв) то уверяваме ви, че вече е дошло време да го замените със SSD ( солид стейт драйв) Разликата в бързодействието на компютъра след този ъпгрейд е феноменална. Но освен това HDD бидейки значително по-стара технология използва магнитни дискове, които се въртят с 5-7К оборота в минута, и съответно черпат не малко ток, а ако изтървете, чукнете или ударите лаптопа докато той работи, е много вероятно да нанесете необратими щети върху твърдият диск. За разлика от него технологията SSD е по-близка до RAM, отколкото до твърд диск, в нея липсват въртящи дискове и каквито и да е движещи се компоненти, което носи една камара позитиви, а именно &ndash; черпи по-малко ток, много по-лек е, и не на последно място, ако се случи да ударите, чукнете или изтървете лаптопа си докато работи, SSD технологията не се влияе от това, и дори да ви се счупи корпуса и дисплея, информацията ви ще бъде непокътната. При нас <a href="https://tehnologichno.bg/product/128gb-ssd-z400s-sata">128GB версия на SSD е на цена от 45 лв</a>., а супер бърз <a href="https://tehnologichno.bg/product/240gb-ssd-kingston-a400-sata3">256 GB SSD струва 85 лв</a>.</p> <p></p> <p>4) Недостатъчно RAM. Хора, ама моля ви се инсталирайте достатъчно RAM. Наличието на достатъчно RAM е от особена важност за бързодействието на компютъра, но и за по-дългият живот на батерията. Причината е, че ако имате достатъчно налична, компютъра винаги ще съхрани временна информация за процеси и други именно в RAM паметта, а не в хард диска. И тук е разковничето. RAM паметта има много ниска консумация на електричество, и освен това е много по-бърза от твърдият диск, съответно черпи значително по-малко енергия, съответно и компютъра не губи милисекунди в трансфера на данни до твърдият диск. В 21 век абсолютният минимум, който трябва да имате e 2 GB RAM. Това далеч не е достатъчно количество за да вкарате лаптопа си в съвремието, а е абсолютният базисен минимум, под който машината ви просто няма да е тръгне, тъй като за работата на операционна система (Windows 10) се нуждае от точно толкова RAM. Независимо за какво използвате лаптопа си е желателно да имате поне 8GB RAM (2 х 4GB). Цените на този компонент отдавна са нормализирани и отдавна не се считат за скъпи. <a href="https://tehnologichno.bg/product/4gb-ddr3-sodimm-pc3-12800">При нас 4GB плочка RAM е на цена от 29 лв/бр. с 6 месеца гаранция.</a></p> <p><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/4-60b281871d3fd.jpg" /><br /><br /><br /></p> <p>5) Заливане с течност. Nе подозирате колко лаптопа в сервиза идват заляти с всевъзможни ликьори, пина колада, вина, кафета, коли и какво ли още не. Ако ви се случи да залеете любимият лаптоп с течност, то най-важното нещо в ситуацията е моментално, без да губите и секунда във вайкане, е да го изключите. Задържате пръста си на бутона за изключване докато не се изключи напълно. Ако батерията позволява да бъде вадена е важно да я извадите, за да не дава на контакт. Финалното трето нещо, което да направите е да поставите лаптопа в позиция така, че да може да се отече навлязлата течност. Ако спазите тези три стъпки имате най-малко 50/50 шанс да спасите лаптопа си. Разбира се, че нищо не е сигурно и тези трикове биха сработили само ако се приложат мигновено и ако количеството залята течност не е колосално много. След това в никакъв случай не го пускате, а задължително занесете лаптопа на сервиз, където техници ще анализират проблема, ще предприемат нужните действия и ще ви информират за състоянието и размера на щетите. <a href="https://tehnologichno.bg/product/profilaktika-na-laptop-i-impregnirane" title="Импрегниране на лаптоп">По тази причина при нас предлагаме услугата Импрегниране на лаптоп</a>. Тази услуга има смисъл да се направи по всяко време, но е хубаво да е преди, а не след заливането с течност. За да се случи това лаптопа се отваря и разглобява на съставните си части, след което върху дънната платка и част от останалите компоненти бива положен филм със спрей, който е водоотблъскващ и би съхранил електрониката до прегледа от сервизен техник.</p> <p><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/1-60b281ba2bcb7.jpg" /><br /><br /></p> <p>Съвети за правилна експлоатация на лаптоп:</p> <ul> <li>Активирайте &ldquo;battery saver mode&rdquo; като цъкнете на иконката на батерията долу в таскбар-а до часовника и изберете всички възможни опции за power saving. Ползването основно на този режим на работа ще съхрани батерията ви за доста по-дълъг период от време в дългосрочен план. Този режим не е подходящ за гейминг, или ако ще рендвате видео, или ако работите с друг тежък софтуер. Но ако ползвате лаптопа си по-скоро кежуъл и не го ползвате за тежка работа, след активиране на режима за съхранение на батерия, разлика в производителността няма да усетите.</li> <li>Премахнете неизползваната периферия от портовете. Ако ползвате външна камерка, или външен хард диск ги вадете от USB портовете. Същото важи и за кабели, външни четци на карти, памети, бисквитки и др. Ако кабела с който си зареждате телефона си стои постоянно мушнат в порта, независимо, че не го ползвате той ще черпи енергия към самата периферия.</li> <li>Не чакайте лаптопа да &bdquo;умре&ldquo; и чак тогава да го заредите. Вероятно е отживелица, която се е насадила трайно още от времето на литиево-полимерните и кадмий батериите на мобилните телефони от близкото минало. Тогава се твърдеше, че батерията трябва да изпълни цял цикъл, тоест да се зарежда докрай, и да се разрежда докрай, за да е в добро здраве тя. С литиево-йонните батерии това обаче не е така, даже е точно обратното. Литиево-йонните батерии се съдържат във всякаква преносима електроника (лаптопи, таблети, мобилна техника, разнородни малки и големи преносими устройства) и са разработени така, че да се впишат в забързания ден на съвременният човек. Можете да зареждате колкото пъти на ден искате устройството без проблем. Важно е само да не оставяте батерията да пада докрай, защото това и скъсява живота. В оптимален вариант ще зареждате батериите си преди заряда да падне под 20%. Това удължава живота на вашата батерия, тъй като използването с ниско зареждане натоварва самата батерия и в крайна сметка намалява капацитета й за зареждане.</li> <li>Дръжте лаптопа на средна температура. Ясно е, че няма как постоянно да е така, защото би било твърде голямо съобразяване, но до колкото ви е възможно дръжте и работете на лаптопа на стайна температура. Ако градусите на процесора или видео картата са високи, вземете си подложка с вентилатори. Бидейки отдавна на пазара тези подложки са повече от достъпни, а в същото време могат да донесат с до 10 % понижаване на градусите, което е супер. Освен това екстремно горещо или екстремно студено време обезателно ще окажат влияне на бързодействието, и неимоверно ще намалят живота на батерията на лаптопта, затова ги избягвайте. Не го оставяйте на слънце за дълго.</li> <li>Не оставяйте лаптопа на зарядно. Безспорно най-често срещаната грешка. Лаптопите оставени постоянно на зарядно по-бързо стигат максималният брой цикли за батерията, което води до нейното значително по-бързо остаряване. Постарайте се батерията ви да не пада под 20% заряд. Освен това няма нужда да я зареждате докрай, освен ако наистина заряда не ви трябва. За всеобща радост производителите намериха решение на този проблем, и в много от съвременните машини вече има Smart Charging. Както може да се досетите от името му, зарядното е умно, и само преценява кога и колко да зареди батерията, според натовареността и употребата. Ако лаптопа ви е с опция Smart Charger, то този вие сте имунизирани към този проблем и този съвет не е насочен към вас.</li> <li>Не ползвайте лаптопа на 100% яркост. Ясно е, че все пак ако работите навън и слънцето пряко ви се меси в работата, или ако работите с графика, или пък имате друга причина, все пак може да оставите яркостта висока. Но във всеки друг случай намаляването на яркостта ще окаже добро влияние върху батерията в дългосрочен план, тъй като дисплея е един от най, ако не и най-големият консуматор на енергия в мобилните устройства. Освен това ще щадите и очите си, което безспорно е добре дошло.</li> <li>Изключете Wi-Fi, Bluetooth и 3G, когато не ги ползвате. Работата е там, че дори да не сте свързан към безжично устройство, ако тези методи на свръзка са активни, то те непрестанно ще сканират мрежата за промени, и въпреки, че консумацията им не е колосална, задължително ще окажат влияние. За целта някои лаптопи имат хардуерен бутон, който при цъкване изключва и включва всички мрежови устройства едновременно. И да нямате такъв бутон<span class="Apple-converted-space">&nbsp;</span></li> </ul> <p></p> <p></p>

Сравнение на продукти