Меню
Меню
Механичният суич срещу мембраната

08.01.2021 17:06:03

Механичният суич срещу мембраната

Ако и заглавието да ви звучи като презентация на новия филм за Пауър Рейнджърс всъщност е битка на двата типа клавиатури. През последните няколко години се забелязва покачване на популярността на механични клавиатури от известни и безизвестни производители, в сравнение с мембранните им "събратя". За това са виновни основно маркетолозите, които намират начин да предложат нещо, от което не си знаел, че имаш гореща нужда. Но причината от друга страна е и нарастващата нужда от професионална гейминг периферия, която да съдейства по пътя към върха на най-състезателно настроените и тези на които игрите са професия, хоби и страст.

За да съумеем да направим качествено и безпристрастно сравнение между двата типа клавиатури е редно да представим и силните и слабите страни на всяка от технологиите. Накрая сами ще прецените кой стандарт реално е по-удачен за вас.

Механичните клавиатури на първо място са в пъти по-издръжливи. По данни на производители механичният суич издържа средно около 50 милиона натискания на всеки бутон, което означава, че при нормална натовареност на използване клавиатурата ви би издържала приблизително 40 години. Сам по себе си това е доста внушителен показател. Механичните клавиатури са здрави. Производителите са наясно, че супер състезателно настроените хора в момент на емоция могат да си изпуснат нервите и в яда си да започнат да натискат по-грубо клавишите. Затова най-често корпуса, бутоните, използваните материали и цялостната сглобка са с висока якост и издръжливост. Не рядко шасито е метално, а кабела плетен и високо издръжлив на притискане, засукване и триене. Съвсем спокойно може да се каже, че цялостното изпълнение при механичните клавиатури е по-добро. Друга силна страна е подсветката им. Разбира се има и монохромни, но напоследък масово механичните клавиатури са с пълноцветна RGB подсветка, като контрола над осветлението се извършва чрез софтуер, и позволява всевъзможни комбинации, анимации, премигвания и преливания на цветовете. Цяло светлинно шоу, което да подобри гейминг атмосферата ви. Механичните клавиатури са изключително лесни за персонализиране. Можете да смените местата на клавиши от клавиатурата, можете с лекота да смените бутон ако нещо го налага, а можете и да модифицирате самите суичове, като смените каквото пожелаете по тяхната механика. Разнообразието от клавиши е феноменално и имате достъп до индивидуални, с картинка, с надпис, релефни, с различен цвят на пропускливост и дори цели комплекти бутони. 99% от механичните клавиатури са "вързани" с кабел към бюрото, но на пазара вече излязоха и първите безжични механични модели.

Мембранните клавиатури от своя страна са в пъти по-евтини. За сравнение по данни на производители мембранните клавиатури са с гаранция средно около 4 милиона натискания на всеки бутон. Точно икономическия аспект на нещата е причината те да бъдат създадени като достъпен заместител. Заради принципа на работа, производствените разходи за направа на мембранна клавиатура са значително по-ниски, и това още в началото предопределя значително по-ниската крайна цена в магазина. Друго предимство пред механичните е безспорно по-лесната поддръжка, тъй като такава няма. Заради принципа им на работа и липсата на механика издръжливостта на мембранните клавиатури към прах и други подобни външни явления е много висока. Ако обаче някой от бутоните се счупи по-добрият вариант е направо да си купите нова, тъй като отремонтирането не би си струвало. Към заливане и двата типа клавиатури не са особено защитени затова е хубаво да ги пазите, но има и модели в чиито корпус има заработени каналчета за оттичане на евентуално попаднали течности. Заради липсата на суичове и най-често пластмасовият корпус, мембранните са доста по-леки и позволяват засукване на корпуса. Бутоните на тези клавиатури са значително по-меки на натискане, а за някои хора това е единственото желано условие. Последната съществена разлика, е че при мембранните клавиатури можете да направите клавиатура с нисък профил, нещо което много хора обожават. Еднакво лесно е да си намерите жична и безжична мембранна клавиатура, тъй като и двата типа са еднакво разпространени и търсени.

"А знаехте ли, че първите клавиатури всъщност са механични? Напук на общото мнение, че механичните са ново поколение клавиатури, те реално са първообраза на клавиатурата, а мемебранните са по-новата технология в отговор на икономическия аспект от нещата."

След като се запознахме със силните, редно е да споменем и слабите страни на всяка от технологиите.

При механичните клавиатури на първо място ще сложим цената им. На сайта на Технологично.бг може да откриете механични клавиатури на известни марки на скандализиращо добри цени започващи от 50 лв, но реалната цена на нов такъв артикул започва от около 120 лв и лесно могат да задминат стойност от 300-400 лв. Предвид десетократният им живот сравнен с мембранните клавиатури обаче цената им не звучи толкова нереална, даже напротив. Вложението в една механична клавиатура е дългосрочно, но ако сте редовен игрови потребител, то подобна придобивка би била логичния развой за вас. Друг основен проблем при механичните клавиатури е възможността от замърсяване с прах, влакна и дори по-едри частици, които в даден момент да доведат до затруднение при ползването и проблеми при нейната работа. Това разбира се лесно може да бъде избегнато, като профилактично веднъж на месец-два продухвате клавиатурата със сгъстен въздух или внимателно с подходящ накрайник на прахосмукачката да я почиствате. Последният детайл, който бихме искали да споменем като слабо място на механичните клавиатури е звука при натискането на суичовете. Всеки от тях има специфичен звук, който издава при работа, а това може да бъде много дразнещо за околните, ако в стаята има и други хора.

При мембранните клавиатури ще започнем с една характеристика, която вече добавихме към плюсовете, а именно мекото натискане на бутоните. Заради типа на технологията и наличието на подложка под всеки от бутоните има силиконова "пружина", която е и причината за мекото, но тромаво връщане на клавиша в изходна позиция. Друга отрицателна специфика при тези клавиатури е тъй нареченият "wobble" ефект, който се състои в това бутона да има движение не само по вертикала нагоре-надолу, а и по хоризонтала - настрани от основата си. Това за някои хора може би не представлява проблем, но за други е основна причина да преминат към механична клавиатура. Следващата слаба страна е липсата на каквато и да е персонализация, и невъзможността да настроите подсветката на всеки от бутоните индивидуално, каквато е възможна при механичните клавиатури. С каквито копчета си я купите от производителя с такива ще си бъде винаги, тъй като за този тип клавиатури отделни копчета или компоненти не се предлагат. Виждали сме мембранна клавиатура с опция за смяна на цвета по сегменти, но не и персонално за всеки клавиш, което също може да бъде сериозен "draw back" при избора. Финално ще споменем, че предвид използваната технология, предвид таргета на клиентите и цената на мембранните клавиатури, финалният продукт е с общо по-ниско качество от съперника си в лицето на механичните клавиатури.

Стигаме и до най-важният въпрос - кой тип клавиатури е по-добър?

Отговора е изцяло персонален. Всичко, което в механичната клавиатура се харесва за едни, за други може да е всичко от което бягат, и обратното. Ако работата ви е свързана с кежуъл ползване на компютър вероятно мембранната клавиатура ще ви бъде достатъчна и ще покрива всичките ви нужди. Ако обаче сте запален геймър и за вас резултата в края на мача има значение, то най-вероятно ще се чувствате комфортно разцъквайки на механична. В това съревнование нямаме ясен победител тъй като бялото за един може да е черното за друг, а в крайна сметка определящото са вашите персонални потребности.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развлекателно - Анкети от фейсбук страницата

Развлекателно - Анкети от фейсбук страницата

Механичният суич срещу мембраната

Механичният суич срещу мембраната

Ако и заглавието да ви звучи като презентация на новия филм за Пауър Рейнджърс всъщност е битка на двата типа клавиатури. През последните няколко години се Ако и заглавието да ви звучи като презентация на новия филм за Пауър Рейнджърс всъщност е битка на двата типа клавиатури. През последните няколко години се 2021-01-12T15:19:09+02:00 Механичният суич срещу мембраната

<p>Ако и заглавието да ви звучи като презентация на новия филм за Пауър Рейнджърс всъщност е битка на двата типа клавиатури. През последните няколко години се забелязва покачване на популярността на<a href="https://tehnologichno.bg/category/geymrski-klaviaturi" target="_blank" rel="noopener"> механични клавиатури</a> от известни и безизвестни производители, в сравнение с мембранните им "събратя". За това са виновни основно маркетолозите, които намират начин да предложат нещо, от което не си знаел, че имаш гореща нужда. Но причината от друга страна е и нарастващата нужда от професионална гейминг периферия, която да съдейства по пътя към върха на най-състезателно настроените и тези на които игрите са професия, хоби и страст.</p> <p>За да съумеем да направим качествено и безпристрастно сравнение между двата типа клавиатури е редно да представим и силните и слабите страни на всяка от технологиите. Накрая сами ще прецените кой стандарт реално е по-удачен за вас.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/membrana3.jpg" /></p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/category/geymrski-klaviaturi" target="_blank" rel="noopener">Механичните клавиатури</a> на първо място са в пъти по-издръжливи. По данни на производители механичният суич издържа средно около 50 милиона натискания на всеки бутон, което означава, че при нормална натовареност на използване клавиатурата ви би издържала приблизително 40 години. Сам по себе си това е доста внушителен показател. <a href="https://tehnologichno.bg/category/geymrski-klaviaturi">Механичните клавиатури</a> са здрави. Производителите са наясно, че супер състезателно настроените хора в момент на емоция могат да си изпуснат нервите и в яда си да започнат да натискат по-грубо клавишите. Затова най-често корпуса, бутоните, използваните материали и цялостната сглобка са с висока якост и издръжливост. Не рядко шасито е метално, а кабела плетен и високо издръжлив на притискане, засукване и триене. Съвсем спокойно може да се каже, че цялостното изпълнение при механичните клавиатури е по-добро. Друга силна страна е подсветката им. Разбира се има и монохромни, но напоследък масово механичните клавиатури са с пълноцветна RGB подсветка, като контрола над осветлението се извършва чрез софтуер, и позволява всевъзможни комбинации, анимации, премигвания и преливания на цветовете. Цяло светлинно шоу, което да подобри гейминг атмосферата ви. Механичните клавиатури са изключително лесни за персонализиране. Можете да смените местата на клавиши от клавиатурата, можете с лекота да смените бутон ако нещо го налага, а можете и да модифицирате самите суичове, като смените каквото пожелаете по тяхната механика. Разнообразието от клавиши е феноменално и имате достъп до индивидуални, с картинка, с надпис, релефни, с различен цвят на пропускливост и дори цели комплекти бутони. 99% от механичните клавиатури са "вързани" с кабел към бюрото, но на пазара вече излязоха и първите безжични механични модели.</p> <p><a href="https://tehnologichno.bg/category/klaviatura" target="_blank" rel="noopener">Мембранните клавиатури</a> от своя страна са в пъти по-евтини. За сравнение по данни на производители мембранните клавиатури са с гаранция средно около 4 милиона натискания на всеки бутон. Точно икономическия аспект на нещата е причината те да бъдат създадени като достъпен заместител. Заради принципа на работа, производствените разходи за направа на мембранна клавиатура са значително по-ниски, и това още в началото предопределя значително по-ниската крайна цена в магазина. Друго предимство пред механичните е безспорно по-лесната поддръжка, тъй като такава няма. Заради принципа им на работа и липсата на механика издръжливостта на мембранните клавиатури към прах и други подобни външни явления е много висока. Ако обаче някой от бутоните се счупи по-добрият вариант е направо да си купите нова, тъй като отремонтирането не би си струвало. Към заливане и двата типа клавиатури не са особено защитени затова е хубаво да ги пазите, но има и модели в чиито корпус има заработени каналчета за оттичане на евентуално попаднали течности. Заради липсата на суичове и най-често пластмасовият корпус, мембранните са доста по-леки и позволяват засукване на корпуса. Бутоните на тези клавиатури са значително по-меки на натискане, а за някои хора това е единственото желано условие. Последната съществена разлика, е че при мембранните клавиатури можете да направите клавиатура с нисък профил, нещо което много хора обожават. Еднакво лесно е да си намерите жична и безжична мембранна клавиатура, тъй като и двата типа са еднакво разпространени и търсени.</p> <p>"А знаехте ли, че първите клавиатури всъщност са механични? Напук на общото мнение, че механичните са ново поколение клавиатури, те реално са първообраза на клавиатурата, а мемебранните са по-новата технология в отговор на икономическия аспект от нещата."</p> <p>След като се запознахме със силните, редно е да споменем и слабите страни на всяка от технологиите.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/membrana2.jpg" /></p> <p>При <a href="https://tehnologichno.bg/category/geymrski-klaviaturi" target="_blank" rel="noopener">механичните клавиатури</a> на първо място ще сложим цената им. На сайта на <a href="https://tehnologichno.bg/" target="_blank" rel="noopener">Технологично.бг</a> може да откриете механични клавиатури на известни марки на скандализиращо добри цени започващи от 50 лв, но реалната цена на нов такъв артикул започва от около 120 лв и лесно могат да задминат стойност от 300-400 лв. Предвид десетократният им живот сравнен с мембранните клавиатури обаче цената им не звучи толкова нереална, даже напротив. Вложението в една механична клавиатура е дългосрочно, но ако сте редовен игрови потребител, то подобна придобивка би била логичния развой за вас. Друг основен проблем при механичните клавиатури е възможността от замърсяване с прах, влакна и дори по-едри частици, които в даден момент да доведат до затруднение при ползването и проблеми при нейната работа. Това разбира се лесно може да бъде избегнато, като профилактично веднъж на месец-два продухвате клавиатурата със сгъстен въздух или внимателно с подходящ накрайник на прахосмукачката да я почиствате. Последният детайл, който бихме искали да споменем като слабо място на механичните клавиатури е звука при натискането на суичовете. Всеки от тях има специфичен звук, който издава при работа, а това може да бъде много дразнещо за околните, ако в стаята има и други хора.</p> <p>При <a href="https://tehnologichno.bg/category/klaviatura" target="_blank" rel="noopener">мембранните клавиатури</a> ще започнем с една характеристика, която вече добавихме към плюсовете, а именно мекото натискане на бутоните. Заради типа на технологията и наличието на подложка под всеки от бутоните има силиконова "пружина", която е и причината за мекото, но тромаво връщане на клавиша в изходна позиция. Друга отрицателна специфика при тези клавиатури е тъй нареченият "wobble" ефект, който се състои в това бутона да има движение не само по вертикала нагоре-надолу, а и по хоризонтала - настрани от основата си. Това за някои хора може би не представлява проблем, но за други е основна причина да преминат към механична клавиатура. Следващата слаба страна е липсата на каквато и да е персонализация, и невъзможността да настроите подсветката на всеки от бутоните индивидуално, каквато е възможна при механичните клавиатури. С каквито копчета си я купите от производителя с такива ще си бъде винаги, тъй като за този тип клавиатури отделни копчета или компоненти не се предлагат. Виждали сме мембранна клавиатура с опция за смяна на цвета по сегменти, но не и персонално за всеки клавиш, което също може да бъде сериозен "draw back" при избора. Финално ще споменем, че предвид използваната технология, предвид таргета на клиентите и цената на мембранните клавиатури, финалният продукт е с общо по-ниско качество от съперника си в лицето на механичните клавиатури.</p> <p><span style="font-size: 24pt;">Стигаме и до най-важният въпрос - кой тип клавиатури е по-добър?<strong><br /></strong></span><br />Отговора е изцяло персонален. Всичко, което в механичната клавиатура се харесва за едни, за други може да е всичко от което бягат, и обратното. Ако работата ви е свързана с кежуъл ползване на компютър вероятно мембранната клавиатура ще ви бъде достатъчна и ще покрива всичките ви нужди. Ако обаче сте запален геймър и за вас резултата в края на мача има значение, то най-вероятно ще се чувствате комфортно разцъквайки на механична. В това съревнование нямаме ясен победител тъй като бялото за един може да е черното за друг, а в крайна сметка определящото са вашите персонални потребности.</p>

, , , , , , ,
Сравнение на продукти