0700 14 680 / 082 280 118

Меню
Меню
Киноман на хоризонта

Sep/16/2021

Киноман на хоризонта

 

Всеки обича да разпуска с филми през уикендите, а някои от нас и през делнични дни ако им се отдаде възможност. Киноманите се мултиплицират, а затова помагат и все по-касовите холивудски продукции. Истината е, че филмовото изкуство е в подем, и има филми и жанрове подходящи и за най-големите критици. Най-често е достатъчно просто да купите телевизор и кино изживяването Ви е в кърпа вързано. Или пък не е. Аз предпочитам по-голям екран, и като казвам по-голям имам предвид наистина по-голям, такъв, какъвто никой телевизор не може да предложи. Да речем около 4 метра в диагонал. Така, и само и единствено така усещането при гледане на филм е като на кино. Да, това е напълно възможно в домашни условия с проектор, но моделите и марките измежду тях са толкова много, че човек лесно може да се оплете кое е качествено и си струва парите, и кое трябва да се избягва. Днес ще се запознаем в детайли кои са най-важните спецификации при покупка на проектор.

 

 

Лумени

Яркостта на картината при проекторите се измерва в лумени.

За домашна употреба, където може да дръпнете завеси пред прозорците, където околната светлина е в минимално количество, бихте имали нужда от минимум 1500 лумена, за да виждате достатъчно приятно ярка картина. И тук важи правилото колкото повече, толкова по-добре.
За класни стаи, тържества, конференции и други мероприятия провеждани в по-големи зали минималното количество за да имате ясна картина е 2500 лумена.

За външна употреба, за ползване на открито, където източниците на светлина и отражения са силни, за видима картина са нужни 5000 лумена. При прожекция навън е желателно това да се случва привечер или дори нощем, защото в противен случай колкото и лумена да е проектора така или иначе няма да имате завидни резултати, заради всичкият светлинен шум, който пряко ще влияе на качеството на картината.

 

 

Живот на светлинният източник

Според вида използвана технология светлинният източник в проектора би могъл да има кратък, среден или дълъг живот. По-бюджетните варианти логично са с по-кратък, и започват от 5000 часа живот на лампата. Цифрата не звучи впечатляващо, но ако направим елементарна калкулация ще станат ясни следните цифри. Ако гледате по един филм всеки ден, при средна продължителност на филма от 2,5 часа, това прави общо 2000 филма. Това пък означава, че ще може да гледате филм всеки ден без прекъсване в продължение на повече 5+ години, след което ще се наложи замяна на осветителното тяло. За добър проектор се счита 15 000+ часа живот, а най-дълготрайните стигат до 50 000 часа живот на осветителното тяло, което по същите сметки излиза, че ще Ви бъде достатъчно да изгледате по един филм всеки ден в продължение на 11 години.

 

 

Контрастно съотношение

Яркостта на картината и живота на светлинният източник са важни, но не и колкото контраста. Това е една от основоположните, а за мен дори и най-важната стойност за качествено кино изживяване. Колкото по-висок е контраста, толкова повече дълбочина има в картината, като при най-качествените картината може на моменти да ви изглежда почти като 3Д, въпреки, че гледате 2Д филм. Съответно колкото по-нисък е контраста, толкова по-плоско е изображението, и толкова по-малко ефектен изглежда един филм. Поради същата причина проектор е желателно да се гледа в максимално тъмно помещение, тъй като тогава стойностите са най-добри.

Контрастното съотношение в проекторите е количеството на отразена светлина от изцяло бяла и изцяло черна картина. Тоест. Ако проектора ви е с контраст 3000:1 това означава, че максималното бяло, което проектора Ви може да възпроизведе е 3000 пъти по-ярко от черното, което може да произведе. Или пък ако проектора Ви е с контраст 10 000:1 означава, че белият цвят е 10 000 пъти по-ярък от черният.

 

 

Резолюция и наситеност

Не по-малко важни стойности за качествено кино изживяване. Най-бюджетните модели проектори логично са с най-ниската възможна резолюция и най-ниска плътност на пикселите, като започват от VGA 800 х 600 или 1024 х 768 пиксела. Тези проектори не са непременно лоши, просто са предвидени по-скоро за презентации и за учебни заведения. Разбираемо и наситеността на пикселите при тези модели ще е ниска. За реално кино изживяване следва да имате проектор с минимум HD Ready резолюция, която може да бъде 1280 х 1024, 1366 x 768 и 1600 x 900. Следващата стъпка в резолюцията е Full HD, която е 1920 х 1080 и определено разликата е осезаема. Следващата отново осезаема стъпка в резолюцията е 2К което е 2048 х 1080 пиксела, а може да бъде с 4К, което 3850 х 2160, където картината наистина е с феноменални стойности и качество. Най-новите модели поддържат 8К резолюция, която е 7680 x 4320 пиксела, но филмите, които могат да предложат такова качество все още са твърде малко, и подобно вложение към момента може би не си струва толкова много, тъй като потенциала на тази резолюция не е стигнал своя пик и все още предстои да се разгъне.

 

 

Размер на картина и близост

Най-масовите проектори могат да възпроизведат картина между 2 и 4 метра в диагонал. Само по себе за мен това вече е по-добра оферта от кой да е телевизор. За размера на картината обаче влияят няколко отделни фактора: колко голямо е помещението, нужното отстояние за фокус, и ъгъла на възпроизвеждане. Оптималната комбинация от тези три показателя гарантират максимални резултати и максимално голяма картина.

На първо място картината е ограничена от големината на стаята. Предвид това, че височината на апартаментите по стандарт е 2,2 метра, то височината не е ограничение, а по-скоро обема на стаята, и по-конкретно колко дълга е стената върху която ще се проектира.
Следва нужното разстояние за фокус. Колкото по-бюджетен е проектора, толкова по-далеко от стената има нужда да бъде позициониран той, за да направи голяма картина. Съответно най-скъпите могат да възпроизведат максимално голяма картина от по-близко разстояние до стената, което елиминира проблема с пропорциите на помещението.

Финалната стойност от значение за големината на картината е ъгъла под който ще се инсталира проектора. Съвременните проектори разполагат с трапецовидна корекция и настройка на обектива за корекция на ъгъла, които „изправят“ картината независимо дали проектора е сложен на тавана и сочи надолу, или е сложен на пода и сочи нагоре. Тези опции са чудесни и дори незаменимо удобни, но идват на определена цена. Да, в действителност може да поставите проектора под всякакъв ъгъл, но колкото по-скосен е ъгъла, толкова размера на картината ще е по-малък. Тоест за оптимален резултат проектора би следвало да е на нивото на картината, която ще възпроизвежда.

 

 

Видове проектори

Проекторите в съвремието биват три вида – Лампов, LED, и Лазерен. Общото между тях е, че изпълняват една и съща задача, но разликите им са от небето до земята.

 

Лампов

Този вид проектори използват най-старата технология с лампа. За да задоволят покачващите се изисквания на потребителите, съвременните варианти са с две такива лампи, осигуряващи достатъчно яркост на картината. Живота на осветителното тяло в този тип проектори е средно между 5 000 и 10 000 часа, но не е изключено да попаднете на по-ниски стойности, картината е VGA но могат да се намерят и такива с Full HD картина. Това са най-разпространените и съответно най-бюджетните варианти.

 

LED

До неотдавна LED проекторите не можеха да впечатлят с нищо ново, което вече ламповият проектор не предлагаше. Но времето тече, технологиите се развиват, и LED проекторите вече надхвърлят възможностите на ламповите проектори. Лумените, които произвеждат вече стигат до 4000, резолюцията вече стига до 4К, а живота на осветителното тяло стига до 30 000 часа.

 

Лазерни

Те имат известно сходство с LED проекторите, но като по-нова технология ги надминават по почти всеки критерий. При лазерните проектори почти няма нужда от поддръжка, нормалната продължителност на осветителното тяло започва от 20 000 часа, с почти нулево загряване, без значение ъгъла на инсталиране, а осветеността стига до внушителните 30 000 лумена. Яркостта е толкова силна, че с такива проектори се създава 3Д мапинг шоу, които сте виждали на живо и в клипчета.

 

При нас наличен за момента остана само един проектор, с марката Excelvan, който е LED и е с 1500 лумена, състоянието е ново с 2 години гаранция, a цената му е само 219 лв.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развлекателно - Анкети от фейсбук страницата

Развлекателно - Анкети от фейсбук страницата

Киноман на хоризонта

Киноман на хоризонта

 Всеки обича да разпуска с филми през уикендите, а някои от нас и през делнични дни ако им се отдаде възможност. Киноманите се мултиплицират, а затова пом  Всеки обича да разпуска с филми през уикендите, а някои от нас и през делнични дни ако им се отдаде възможност. Киноманите се мултиплицират, а затова пом 2021-09-16T18:22:13+03:00 Киноман на хоризонта

<p>&nbsp;</p> <p><em>Всеки обича да разпуска с филми през уикендите, а някои от нас и през делнични дни ако им се отдаде възможност. Киноманите се мултиплицират, а затова помагат и все по-касовите холивудски продукции. Истината е, че филмовото изкуство е в подем, и има филми и жанрове подходящи и за най-големите критици. Най-често е достатъчно просто да купите телевизор и кино изживяването Ви е в кърпа вързано. Или пък не е. Аз предпочитам по-голям екран, и като казвам по-голям имам предвид наистина по-голям, такъв, какъвто никой телевизор не може да предложи. Да речем около 4 метра в диагонал. Така, и само и единствено така усещането при гледане на филм е като на кино. Да, това е напълно възможно в домашни условия с проектор, но моделите и марките измежду тях са толкова много, че човек лесно може да се оплете кое е качествено и си струва парите, и кое трябва да се избягва. Днес ще се запознаем в детайли кои са най-важните спецификации при покупка на проектор.</em></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лумени</strong></span></p> <p>Яркостта на картината при проекторите се измерва в лумени.</p> <p>За домашна употреба, където може да дръпнете завеси пред прозорците, където околната светлина е в минимално количество, бихте имали нужда от минимум 1500 лумена, за да виждате достатъчно приятно ярка картина. И тук важи правилото колкото повече, толкова по-добре.<br /> За класни стаи, тържества, конференции и други мероприятия провеждани в по-големи зали минималното количество за да имате ясна картина е 2500 лумена.</p> <p>За външна употреба, за ползване на открито, където източниците на светлина и отражения са силни, за видима картина са нужни 5000 лумена. При прожекция навън е желателно това да се случва привечер или дори нощем, защото в противен случай колкото и лумена да е проектора така или иначе няма да имате завидни резултати, заради всичкият светлинен шум, който пряко ще влияе на качеството на картината.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Живот на светлинният източник</strong></span></p> <p>Според вида използвана технология светлинният източник в проектора би могъл да има кратък, среден или дълъг живот. По-бюджетните варианти логично са с по-кратък, и започват от 5000 часа живот на лампата. Цифрата не звучи впечатляващо, но ако направим елементарна калкулация ще станат ясни следните цифри. Ако гледате по един филм всеки ден, при средна продължителност на филма от 2,5 часа, това прави общо 2000 филма. Това пък означава, че ще може да гледате филм всеки ден без прекъсване в продължение на повече 5+ години, след което ще се наложи замяна на осветителното тяло. За добър проектор се счита 15&nbsp;000+ часа живот, а най-дълготрайните стигат до 50&nbsp;000 часа живот на осветителното тяло, което по същите сметки излиза, че ще Ви бъде достатъчно да изгледате по един филм всеки ден в продължение на 11 години.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Контрастно съотношение</strong></span></p> <p>Яркостта на картината и живота на светлинният източник са важни, но не и колкото контраста. Това е една от основоположните, а за мен дори и най-важната стойност за качествено кино изживяване. Колкото по-висок е контраста, толкова повече дълбочина има в картината, като при най-качествените картината може на моменти да ви изглежда почти като 3Д, въпреки, че гледате 2Д филм. Съответно колкото по-нисък е контраста, толкова по-плоско е изображението, и толкова по-малко ефектен изглежда един филм. Поради същата причина проектор е желателно да се гледа в максимално тъмно помещение, тъй като тогава стойностите са най-добри. <br /> <br /> Контрастното съотношение в проекторите е количеството на отразена светлина от изцяло бяла и изцяло черна картина. Тоест. Ако проектора ви е с контраст 3000:1 това означава, че максималното бяло, което проектора Ви може да възпроизведе е 3000 пъти по-ярко от черното, което може да произведе. Или пък ако проектора Ви е с контраст 10&nbsp;000:1 означава, че белият цвят е 10&nbsp;000 пъти по-ярък от черният.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Резолюция и наситеност</strong></span></p> <p>Не по-малко важни стойности за качествено кино изживяване. Най-бюджетните модели проектори логично са с най-ниската възможна резолюция и най-ниска плътност на пикселите, като започват от VGA 800 х 600 или 1024 х 768 пиксела. Тези проектори не са непременно лоши, просто са предвидени по-скоро за презентации и за учебни заведения. Разбираемо и наситеността на пикселите при тези модели ще е ниска. За реално кино изживяване следва да имате проектор с минимум HD Ready резолюция, която може да бъде 1280 х 1024, 1366 x 768 и 1600 x 900. Следващата стъпка в резолюцията е Full HD, която е 1920 х 1080 и определено разликата е осезаема. Следващата отново осезаема стъпка в резолюцията е 2К което е 2048 х 1080 пиксела, а може да бъде с 4К, което 3850 х 2160, където картината наистина е с феноменални стойности и качество. Най-новите модели поддържат 8К резолюция, която е 7680 x 4320 пиксела, но филмите, които могат да предложат такова качество все още са твърде малко, и подобно вложение към момента може би не си струва толкова много, тъй като потенциала на тази резолюция не е стигнал своя пик и все още предстои да се разгъне.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Размер на картина и близост</strong></span></p> <p>Най-масовите проектори могат да възпроизведат картина между 2 и 4 метра в диагонал. Само по себе за мен това вече е по-добра оферта от кой да е телевизор. За размера на картината обаче влияят няколко отделни фактора: колко голямо е помещението, нужното отстояние за фокус, и ъгъла на възпроизвеждане. Оптималната комбинация от тези три показателя гарантират максимални резултати и максимално голяма картина.</p> <p>На първо място картината е ограничена от големината на стаята. Предвид това, че височината на апартаментите по стандарт е 2,2 метра, то височината не е ограничение, а по-скоро обема на стаята, и по-конкретно колко дълга е стената върху която ще се проектира. <br /> Следва нужното разстояние за фокус. Колкото по-бюджетен е проектора, толкова по-далеко от стената има нужда да бъде позициониран той, за да направи голяма картина. Съответно най-скъпите могат да възпроизведат максимално голяма картина от по-близко разстояние до стената, което елиминира проблема с пропорциите на помещението.</p> <p>Финалната стойност от значение за големината на картината е ъгъла под който ще се инсталира проектора. Съвременните проектори разполагат с трапецовидна корекция и настройка на обектива за корекция на ъгъла, които &bdquo;изправят&ldquo; картината независимо дали проектора е сложен на тавана и сочи надолу, или е сложен на пода и сочи нагоре. Тези опции са чудесни и дори незаменимо удобни, но идват на определена цена. Да, в действителност може да поставите проектора под всякакъв ъгъл, но колкото по-скосен е ъгъла, толкова размера на картината ще е по-малък. Тоест за оптимален резултат проектора би следвало да е на нивото на картината, която ще възпроизвежда.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Видове проектори</strong></span></p> <p>Проекторите в съвремието биват три вида &ndash; Лампов, LED, и Лазерен. Общото между тях е, че изпълняват една и съща задача, но разликите им са от небето до земята.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лампов</strong></span></p> <p>Този вид проектори използват най-старата технология с лампа. За да задоволят покачващите се изисквания на потребителите, съвременните варианти са с две такива лампи, осигуряващи достатъчно яркост на картината. Живота на осветителното тяло в този тип проектори е средно между 5 000 и 10&nbsp;000 часа, но не е изключено да попаднете на по-ниски стойности, картината е VGA но могат да се намерят и такива с Full HD картина. Това са най-разпространените и съответно най-бюджетните варианти.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>LED</strong></span></p> <p>До неотдавна LED проекторите не можеха да впечатлят с нищо ново, което вече ламповият проектор не предлагаше. Но времето тече, технологиите се развиват, и LED проекторите вече надхвърлят възможностите на ламповите проектори. Лумените, които произвеждат вече стигат до 4000, резолюцията вече стига до 4К, а живота на осветителното тяло стига до 30&nbsp;000 часа.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лазерни</strong></span></p> <p>Те имат известно сходство с LED проекторите, но като по-нова технология ги надминават по почти всеки критерий. При лазерните проектори почти няма нужда от поддръжка, нормалната продължителност на осветителното тяло започва от 20&nbsp;000 часа, с почти нулево загряване, без значение ъгъла на инсталиране, а осветеността стига до внушителните 30&nbsp;000 лумена. Яркостта е толкова силна, че с такива проектори се създава 3Д мапинг шоу, които сте виждали на живо и в клипчета.</p> <p>&nbsp;</p> <p>При нас наличен за момента остана само един проектор, с <a href="https://tehnologichno.bg/product/proektor-excelvan-e08-1500-lumens-led">марката Excelvan, който е LED</a> и е с 1500 лумена, състоянието е ново с 2 години гаранция,&nbsp;a цената му е само 219 лв.</p>

, , , , , , ,
Сравнение на продукти