0700 14 680 / 082 280 118

Меню
Меню
Ергономията в деня ни

Sep/ 9/2021

Ергономията в деня ниБез значение колко човека познавате, какъв е кръга ви от приятели и познати, колко социален или асоциален сте, колко често излизате или не излизате от вкъщи, в даден момент по време на разговор, някой ще използва думата дизайн. Много хора смятат, че дизайн е само как едно нещо изглежда, което на 50% е истина, но дизайн е не само как изглежда, но и как функционира това същото нещо. Зад всеки уред, техника, средство, програма и каквото друго се сетите, създадено от човека, стои най-често инженерна мисъл, за да е изправно в технически аспект, и дизайнер за да изглежда то добре и да е удобно. Дизайна има много разклонения и едно от тях е Ергономията, като днес с вас ще разберем откъде произлиза тя, и с какво може да ни бъде полезна.

 

 

Що е то ергономия

Ергономия (от гръцката дума ергон, която означава работа, а номои означава природни закони) е комплексна наука, която изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях.

Eргономията е наука за улеснение на труда чрез адаптиране характеристиките на трудовия процес към човешките възможности, а не обратното. Тоест инструментите и околната Ви среда да Ви съдействат в процеса, а не Вие да се нагаждате по тях.

 

Къде има приложение

Реално навсякъде. С излизането на всеки нов модел, всяка следваща бройка е усъвършенствана и подобрена. Всяко нещо, което използвате през деня по време на работа е с подобрена ергономия. Примерно химикала с който пишете. Първоначално за писане се е ползвало перо, което се топи в мастилница и така имате „материал“ да изпишете една-две до три букви, след което перцето отново се топва в мастилницата и така докато напишете каквото е нужно. Процесът е бавен, тромав, не рядко се случва от перото да капне мастило върху листа, а при невнимание можете да съборите цялата мастилница, която да унищожи труда положен до момента. След години благодарение на будна инженерна мисъл на бял свят се появяват първите химикалки, които съдържат мастилото в себе си, което ускорява неимоверно много процеса на изписване. Първите химикалки от своя страна са имали редица недостатъци, като абсолютно кръгла форма без предвидено място за захват, от върха все пак е можело да изтече по-голямо количество мастило наведнъж, самото мастило пък е засъхвало вътре в химикалката и прочее несъвършенства, които с всеки следващ модел химикалка са отстранени един по един. И така докато не стигнем до днешни времена в които и да задържиш химикала върху листа това няма да причини изпускане на много мастило, по корпуса вече има предвидено място за хващане, който не рядко е от силикон или е гумиран участък за да не се плъзга в ръката, мастилото вече държи години без да засъхне, върха на химикалката се прибира, или поне има капачка и редица дребни детайли и подобрения. Да, с тях сме свикнали и сме ги приели за даденост, но това не прави по-малко впечатляващ напредъка и промените дори в най-елементарното нещо в деня ви – химикалката.

Разбира се ергономията намира място и в много други обекти и похвати, като примерно работното бюро, работния ви стол, и дори стойката на монитора и периферията на компютъра, която ползвате.

 

 

Да си дойдем на думата

Както вече разбрахме не всичко на света въпреки подобренията си може да се категоризира като ергономичен продукт, но в деня си срещаме много повече ергономия, отколкото си даваме сметка.

Пример за това може да бъде стойка за монтиране на монитор или телевизор без която вместо да си чупите врата в причудливи ъгли, и отстрани да изглежда, че извършват екзорсизъм над вас, с нея можете да поставите дисплея в удачен за работа ъгъл, точно по вашите предпочитания, височина и нужди. Това не само ще ускори работния процес, но и ще повлияе положително на стойката Ви, дори е възможно в края на работния ден да се усетите по-свеж и с повече налична енергия. И то от нещо толкова дребно като ъгъла на дисплея.

Други продукти в които ясно прозират намеренията за ергономичен фанатизъм са разбира се серията ергономична периферия, която предлагаме онлайн и на място в магазина ни. Някои от най-известните с ергономичните си серии продукти марки са Microsoft, Perixx, Humanscale, Steelcase, Ergohuman, Trust, и много, много други. Тъй като сме технологични маниаци при нас сме имали поне по една бройка от всички по-известни марки, а от някои и по няколко модела, имали сме възможността да работим с такава периферия и наблюденията ми са, че невероятно бързо се става фен. Просто всеки разбира от хубаво. Постепенно ергономичната техника почна да става разпознаваема, и имаме клиенти, които търсят единствено ергономична периферия, и нищо под това ниво не може да ги впечатли.

 

 

Нещо да ми предложите?
Ама много ясно, че можем.
Trust е една от марките, които имат ергономична серия периферия, с която се целят в професионално насочените потребители, и тези, които ценят здравето и времето си, и които постоянно поставят и гонят нови, по-високи цели пред себе си. Именно за такива хора е предназначена мишка Trust Verto Ergonomic. Това е по-новият модел безжична мишка, която разполага с RGB подсветка, захвата и е точно толкова удобен, колкото не можете да си представите. Такава периферия не може да се обясни, а просто трябва да се усети. Характерното в дизайна е, че от този правилен вид захват ръката ви няма характерното засукване на жили, с което до някъде всички сме свикнали при работа с обикновена мишка. Но когато сложите ръката си около тази мишка и усетите удобството, общо взето до края на същия ден вече ще сте сигурен, че повече не искате да докосвате стандартна, класическа мишка.

 
 

Освен мишка разполагаме и с ергономична клавиатура на една от много добрите марки – Perixx. Клавиатурата Periboard 512 на Perixx е една от най-удобните клавиатури, които изобщо сме ползвали. Наличието на мултимедийни бутони е приятно допълнение, но в никакъв случай не е водещо. Перлата в короната е самият дизайн. Бутоните са разделени визуално на два отсрещни острова и са сложени под такъв ъгъл, че при писане да не се налага да чупите ръцете от китките си, както е при класическите клавиатури. Благоприятният ефект от нормалната позиция на ръцете в края на работния ден ще ви изненада, няма я умората, няма го стягането и прещракването на стави. Клавиатурата има извивка и по самата плоскост, като малко наподобява вълна в морето с възвишение в средата и спадане в двата края, което допълнително улеснява работата. Бутоните са изключително меки и приятни на натискане, пластмасата е с висока якост, но общото тегло е малко. Мястото за почиване на дланите известно като Palmrest е меко и следва извивките и формите на общия дизайн. Нека ниската цена на клавиатурата не Ви тревожи, продукта е със статус Аутлет, тоест абсолютно чисто нов, но залежал в склада, и идва с 12 месеца гаранция. Подредбата е немска, но при желание може да се залепят стикери с български букви, или дори да се гравират наново бутоните. Да, това също го предлагаме.

 

 

Освен това разполагаме с още един модел ергономична мишка на Trust, и това е модела Trust Varo Ergonomic. Това е предходният модел мишка на марката, и разбираемо цената е по-ниска. Но нека достъпната цена не Ви обърква, мишката е високо изпълнение, пластмасата е качествена и устойчива на триене, бутоните са с много приятен feedback (скорост и сила на връщане на бутона в изходна позиция след натискане), захвата е все тъй удобен следвайки натуралните извивки на ръката, корпуса е гланциран точно колкото трябва, адски стилен и в цвят на метеоритен графит. Мишката е безжична и имате свободата да я местите където пожелаете без притеснения, че кабела би бутнал чашата Ви с кафе.

 

Ако следите страницата ни редовно ще попаднете и на други марки и модели ергономична техника предвидена да улесни деня ви, да ускори работния процес и да намали негативното влияние от целодневната работа с тях.

 

За финал

Какво казал Брус Уилис, когато влязъл в магазин за компютри?

- Дай хард!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Практично

Практично

Ергономията в деня ни

Ергономията в деня ни

Без значение колко човека познавате, какъв е кръга ви от приятели и познати, колко социален или асоциален сте, колко често излизате или не излизате от вк Без значение колко човека познавате, какъв е кръга ви от приятели и познати, колко социален или асоциален сте, колко често излизате или не излизате от вк 2021-09-09T17:01:48+03:00 Ергономията в деня ни

<p><br /> <br /> <em>Без значение колко човека познавате, какъв е кръга ви от приятели и познати, колко социален или асоциален сте, колко често излизате или не излизате от вкъщи, в даден момент по време на разговор, някой ще използва думата дизайн. Много хора смятат, че дизайн е само как едно нещо изглежда, което на 50% е истина, но дизайн е не само как изглежда, но и как функционира това същото нещо. Зад всеки уред, техника, средство, програма и каквото друго се сетите, създадено от човека, стои най-често инженерна мисъл, за да е изправно в технически аспект, и дизайнер за да изглежда то добре и да е удобно. Дизайна има много разклонения и едно от тях е Ергономията, като днес с вас ще разберем откъде произлиза тя, и с какво може да ни бъде полезна.</em></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Що е то ергономия</strong></p> <p>Ергономия (от&nbsp;гръцката дума&nbsp;ергон, която означава работа, а&nbsp;номои&nbsp;означава природни закони)&nbsp;е комплексна&nbsp;наука, която изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях.</p> <p>Eргономията е наука за улеснение на труда чрез адаптиране характеристиките на трудовия процес към човешките възможности, а не обратното. Тоест инструментите и околната Ви среда да Ви съдействат в процеса, а не Вие да се нагаждате по тях.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Къде има приложение</strong></p> <p>Реално навсякъде. С излизането на всеки нов модел, всяка следваща бройка е усъвършенствана и подобрена. Всяко нещо, което използвате през деня по време на работа е с подобрена ергономия. Примерно химикала с който пишете. Първоначално за писане се е ползвало перо, което се топи в мастилница и така имате &bdquo;материал&ldquo; да изпишете една-две до три букви, след което перцето отново се топва в мастилницата и така докато напишете каквото е нужно. Процесът е бавен, тромав, не рядко се случва от перото да капне мастило върху листа, а при невнимание можете да съборите цялата мастилница, която да унищожи труда положен до момента. След години благодарение на будна инженерна мисъл на бял свят се появяват първите химикалки, които съдържат мастилото в себе си, което ускорява неимоверно много процеса на изписване. Първите химикалки от своя страна са имали редица недостатъци, като абсолютно кръгла форма без предвидено място за захват, от върха все пак е можело да изтече по-голямо количество мастило наведнъж, самото мастило пък е засъхвало вътре в химикалката и прочее несъвършенства, които с всеки следващ модел химикалка са отстранени един по един. И така докато не стигнем до днешни времена в които и да задържиш химикала върху листа това няма да причини изпускане на много мастило, по корпуса вече има предвидено място за хващане, който не рядко е от силикон или е гумиран участък за да не се плъзга в ръката, мастилото вече държи години без да засъхне, върха на химикалката се прибира, или поне има капачка и редица дребни детайли и подобрения. Да, с тях сме свикнали и сме ги приели за даденост, но това не прави по-малко впечатляващ напредъка и промените дори в най-елементарното нещо в деня ви &ndash; химикалката.</p> <p>Разбира се ергономията намира място и в много други обекти и похвати, като примерно работното бюро, работния ви стол, и дори стойката на монитора и периферията на компютъра, която ползвате.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Да си дойдем на думата</strong></p> <p>Както вече разбрахме не всичко на света въпреки подобренията си може да се категоризира като ергономичен продукт, но в деня си срещаме много повече ергономия, отколкото си даваме сметка.</p> <p>Пример за това може да бъде <a href="https://tehnologichno.bg/product/stoyka-za-tv-arctic-tv-flex-s-aemnt00043a">стойка за монтиране на монитор или телевизор</a> без която вместо да си чупите врата в причудливи ъгли, и отстрани да изглежда, че извършват екзорсизъм над вас, с нея можете да поставите дисплея в удачен за работа ъгъл, точно по вашите предпочитания, височина и нужди. Това не само ще ускори работния процес, но и ще повлияе положително на стойката Ви, дори е възможно в края на работния ден да се усетите по-свеж и с повече налична енергия. И то от нещо толкова дребно като ъгъла на дисплея.</p> <p>Други продукти в които ясно прозират намеренията за ергономичен фанатизъм са разбира се серията ергономична периферия, която предлагаме онлайн и на място в магазина ни. Някои от най-известните с ергономичните си серии продукти марки са Microsoft, Perixx, Humanscale, Steelcase, Ergohuman, Trust, и много, много други. Тъй като сме технологични маниаци при нас сме имали поне по една бройка от всички по-известни марки, а от някои и по няколко модела, имали сме възможността да работим с такава периферия и наблюденията ми са, че невероятно бързо се става фен. Просто всеки разбира от хубаво. Постепенно ергономичната техника почна да става разпознаваема, и имаме клиенти, които търсят единствено ергономична периферия, и нищо под това ниво не може да ги впечатли.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Нещо да ми предложите?</strong><br />Ама много ясно, че можем.<br /><br /><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/2-613a0f35be16e.jpg" /><br /><br /><br /><br /><br /></p> <p>Trust е една от марките, които имат ергономична серия периферия, с която се целят в професионално насочените потребители, и тези, които ценят здравето и времето си, и които постоянно поставят и гонят нови, по-високи цели пред себе си. Именно за такива хора е предназначена <a href="https://tehnologichno.bg/product/ergonomichna-mishka-trust-verto-ergonomic-aut">мишка Trust Verto Ergonomic</a>. Това е по-новият модел безжична мишка, която разполага с RGB подсветка, захвата и е точно толкова удобен, колкото не можете да си представите. Такава периферия не може да се обясни, а просто трябва да се усети. Характерното в дизайна е, че от този правилен вид захват ръката ви няма характерното засукване на жили, с което до някъде всички сме свикнали при работа с обикновена мишка. Но когато сложите ръката си около тази мишка и усетите удобството, общо взето до края на същия ден вече ще сте сигурен, че повече не искате да докосвате стандартна, класическа мишка.</p> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/1-613a0f491f8bb.jpg" /><br /><br /><br />&nbsp;</p> <p>Освен мишка разполагаме и с ергономична клавиатура на една от много добрите марки &ndash; Perixx. <a href="https://tehnologichno.bg/product/ergonomichna-klaviatura-perixx-periboard-512">Клавиатурата Periboard 512 на Perixx</a> е една от най-удобните клавиатури, които изобщо сме ползвали. Наличието на мултимедийни бутони е приятно допълнение, но в никакъв случай не е водещо. Перлата в короната е самият дизайн. Бутоните са разделени визуално на два отсрещни острова и са сложени под такъв ъгъл, че при писане да не се налага да чупите ръцете от китките си, както е при класическите клавиатури. Благоприятният ефект от нормалната позиция на ръцете в края на работния ден ще ви изненада, няма я умората, няма го стягането и прещракването на стави. Клавиатурата има извивка и по самата плоскост, като малко наподобява вълна в морето с възвишение в средата и спадане в двата края, което допълнително улеснява работата. Бутоните са изключително меки и приятни на натискане, пластмасата е с висока якост, но общото тегло е малко. Мястото за почиване на дланите известно като Palmrest е меко и следва извивките и формите на общия дизайн. Нека ниската цена на клавиатурата не Ви тревожи, продукта е със статус Аутлет, тоест абсолютно чисто нов, но залежал в склада, и идва с 12 месеца гаранция. Подредбата е немска, но при желание може да се залепят стикери с български букви, или дори да се гравират наново бутоните. Да, това също го предлагаме.</p> <p>&nbsp;<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13049/files/image/3-613a0f5d6c161.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <p>Освен това разполагаме с още един модел ергономична мишка на Trust, и това е модела <a href="https://tehnologichno.bg/product/ergonomichna-mishka-trust-varo-ergonomic-vbz">Trust Varo Ergonomic</a>. Това е предходният модел мишка на марката, и разбираемо цената е по-ниска. Но нека достъпната цена не Ви обърква, мишката е високо изпълнение, пластмасата е качествена и устойчива на триене, бутоните са с много приятен feedback (скорост и сила на връщане на бутона в изходна позиция след натискане), захвата е все тъй удобен следвайки натуралните извивки на ръката, корпуса е гланциран точно колкото трябва, адски стилен и в цвят на метеоритен графит. Мишката е безжична и имате свободата да я местите където пожелаете без притеснения, че кабела би бутнал чашата Ви с кафе.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ако следите страницата ни редовно ще попаднете и на други марки и модели ергономична техника предвидена да улесни деня ви, да ускори работния процес и да намали негативното влияние от целодневната работа с тях.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>За финал</strong></p> <p>Какво казал Брус Уилис, когато влязъл в магазин за компютри?</p> <p>- Дай хард!</p> <p></p>

, , , , , , , , ,
Сравнение на продукти